Közigazgatás

Február 7-től élesedik a szemétszállítási mobiltelefonos alkalmazás

Számos gútai életét megkönnyíti az a telefonos alkalmazás, amit február 1-jén mutattak be a városi hivatalban egy nyilvános sajtótájékoztatón, amin az újságírók mellett a helyi polgárok is részt vehettek.

Napjainkban az energiaválság idején még inkább előtérbe kerül a környezetvédelem, melynek szerves részét képezi az úgynevezett ökológiai lábnyom, ami annál kisebb, annál halványabb, ahogy csökken az adott személy, személyek által megtermelt hulladék mennyisége.

Ezért is tartotta fontosnak, hogy a sikertörténet egy újabb fejezetét ismertesse szerda délelőtt Gúta polgármestere Halász Béla és Kárpáty Ernő alpolgármester, amikor bemutatták azt a mobiltelefonos alkalmazást, amivel bárki nyomon követheti, hogy mennyi is az általa megtermelt kommunális szemét mennyisége, illetve azt, hogy ez neki mennyi pénzébe is fog kerülni. A városvezetők azzal kezdték, hogy jó döntésnek bizonyult a mennyiségi alapú szemétdíj fizetésre átállni a településen, hiszen az elmúlt években folyamatosan csökkent Gúta szemetének mennyisége: 2021-ben 3274 tonna, 2022-ben 2400 tonna és várhatóan ez a tendencia folytatódik.

A polgármester kitért arra is, hogy a rendszer indulásakor sokan tartottak tőle, hogy megnő majd az illegális szemétlerakások, szemétlerakók száma, mert egyesek így akarnak majd „spórolni” ám ez nem történt meg, köszönhetően annak, hogy térfigyelő kamerákkal, rendőrökkel ellenőrzik azokat a területeket, ahol korábban ilyenre volt példa, illetve akiket ezen a tiltott tevékenységen rajtakaptak, azok sem gútaiak voltak. Konkrétan Gúta környéki településekről hordták ide a szemetüket egyesek, eléggé elítélhető módon. Szó esett arról is a prezentáción, hogy az idősebb korosztály tagjainak esetleg gondot okozhat egy telefonos alkalmazás letöltése és működtetése, ezért egy személy kifejezetten ezért fog felelni az önkormányzatban, akit telefonon és személyesen is fel lehet keresni, akárcsak egy ügyfélszolgálatos munkatársat, aki türelemmel, odafigyeléssel és nem utolsó sorban tisztelettel segít eligazodni az applikációval kapcsolatosan. Mindemellett egy videó is készült a letöltésről és az alkalmazás használatáról, ami lépésről-lépésre végigvezeti a leendő felhasználókat.

Ez az új lehetőség sok időt és energiát takarít meg a használóinak, azonban ha lenne olyan, aki a hagyományos módon szeretné megtudni, hogy mennyi szemetet termelt, illetve mennyit kell ezért fizetnie továbbra is telefonon, valamint személyesen is megteheti.

A polgármester és az alpolgármester nem győzte hangsúlyozni, hogy kétnyelvű, azaz magyar, valamint szlovák nyelven is letölthető az alkalmazás, illetve ezen túl minden városi lakost arra biztatnak, hogy a város alkalmazását is töltse le, majd használja annak számos előnyét, így ezáltal értesüljön minden olyan dologról, ami a gútaiakat érinti, illetve ezzel biztosan nem marad le semmiről. Végül Halász Béla kifejtette, hogy nyilván, mint minden újdonságnál, újításnál akadhatnak döccenők, azaz lesz a rendszernek egy beállási időszaka, ám ez várhatóan gyorsan lezajlik, illetve mindenki gyorsan beletanul és élvezheti az alkalmazás előnyeit.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb