Gazdaság

Készpénzmentes világ?

Jelen pillanatban több mint 90 központi bank vesz részt digitális pénz fejlesztésében. Elsősorban fontos tisztázni, hogy a forgalomban lévő pénzmennyiség csak néhány százaléka létezik papír formában az összes többi egyfajta digitális jelként szerepel, ezt hívjuk számlapénznek. Ha a bankszámlánkról utalunk vagy kártyás fizetést hajtunk végre akkor a pénz útja pontosan követhető. Ellenben a papírpénzel mert annak útja gyakorlatilag követhetlen és névtelen.

A készpénznek köszönhetően maradhatunk szabadok ebben a már így is túlzottan megfigyelt világban.

„A készpéz nyomtatott szabadság”

– mondta még tavasszal az FPÖ pénzügyi és költségvetési szóvivője, Hubert Fuchs.

A 2008 as gazdasági válság óta világossá vált, hogy a meglévő pénzügyi rendszer a petrodollárral és a végtelen mennyiségű hitelpénzzel tarthatatlan lesz és kell valami más. A világelit akiknél az összvagyon túlnyomó része koncentrálódik már évek óda munkálkodnak azon, hogy mi lehetne a jó megoldás. „Természetesen annak jegyében teszik ezt, hogy megmentsék a világot a klimakatasztrófától, a szegénységtől és hogy mindenkinek egy gondtalanabb, könyebb életet teremtsenek.”

Ez már nem csak konteó

2021-ben Agustín Carstens, a BIS, azaz a svájci, bázeli Nemzetközi Fizetések Bankjának elnöke jelentette be talán először a legvilágosabban, hogy már megvan a technológiájuk és a szándékuk is ahhoz, hogy az egész világon (!) bevezessék a CBDC-t és ezzel párhuzamosan megszüntessék a készpénzt. Büszkén jelentette be, hogy ezzel az összes ember pénzügyi cselekedeteit nyomon tudják követni, ami a teljes ellenőrzést teszi lehetővé számukra…

Ezek után jött Christine Lagarde-nak, az Európai Központi Bank vezetőjének nyilatkozata arról, hogy két-három éven belül be kell vezetni az unióban is a CBDC-t, de hasonlóképpen fogalmazott Kristalina Georgieva, az IMF elnöke is, s persze a WEF, tehát a Világgazdasági Fórum „nagy tekintélyű” elnöke, Klaus Schwab sem maradhatott ki a sorból, aki júniusban a kínai miniszterelnökkel nagy egyetértésben beszélt a digitális valuta szükségességéről. Természetesen Larry Fink, a világ legnagyobb vagyonkezelőjének, a BlackRocknak a vezetője is kiáll az ügy mellett – talán nem is érdemes folytatni a sort, annyira világos az összehangolt szándék.Irja a magyarnemzet.hu

CBDC – mi ez?

Central bank digital currency (digitális jegybankpénz). Ez már nem a hagyományos értelemben vett számlapénz ami most is ott áll a bankszámlánkon. Ez egy programozható pénz ami rengeteg veszéllyel járhat ránk nézve. A központi bank lenne a kibocsájtó és a kereskedelmi bankok szerepe gyakorlatilag feleslegessé válik. Számomra ez a legnagyobb kérdőjel, hogy a bankok ebből majd, hogy profitálnak illetve biztosan nem hagyják magukat kiradírozni csak úgy. A diktatórikus Kinában 128 millióan használják már jegybankpénzt de még ott is kétszintű volt a bevezetés tehát a jegybank kibocsátotta és továbbította a kereskedelmi bankok felé.

Na de miért veszélyes ránk nézve? A kriptovaluták blokkláncrendszerének nagyszerűségét az adja, hogy decentralizáltak. Nem lehet belőlük többet létrehozni, nem tud belenyúlni senki a rendszerbe mert rögtön látják a többiek. Átlátható, hatékony és értékszármaztatása nem a bizalmon alapszik. Ez a tervezett CBDC esetében nincs így. Itt egy központosított ellenőrizhető és ami a legbotrányosabb, programozható uralmi eszközről beszélünk.

pl. bizonyos szociális juttatások felhasználása feltételhez köthető lenne. Gazdaságösztönzés céljából az adott pénz csak 1-2 hónapig lenne elkölthető utána elveszik. Illetve az sem lehetetlen a programozható CBDC vel, hogy mire költhető el (élelmiszer, üzemanyag, repülőjegy stb.) Ez már a szabadságtól nagyon távol áll. Továbbá ha a magatartásunk, vagy megnyilvánulásaink nem egyeznek bizonyos ideológiai nézetekkel akkor sakkban tarthatnak minket egyénenként is. Ahogy ezt 2022 elején tették Kanadában covid elleni tüntetők százaival és bírósági végzés nélkül zárolták a számláikat.

A FIAT pénzek eltörlése eredendően nem lenne rossz ötlet, de a CBDC egy még rosszabb alternatíva ami az ultragazdagokat még gazdagabbá a középrétegek életét viszont még korlátozottabbá tenné.

A mézes madzag

Óriási propagandára számítsunk. A fiatalok körében a menő érintéses (vagy mentes), gamifikált fizetés kényelmét helyezi előtérbe a vállalati szférában a könyebb támogatások lehívását. Mantrázzák majd, hogy megszűnik a feketekereskedelem és az adóelkerülések. Természetesen mindenkinek el kell fogadnia majd ezt a csodálatos tervet mert ez a bolygót védi meg a pusztulástól is egyben. A pénznyomtatás és az infrastruktúrát fenntartó költségek is óriásiak amitől mentesülhetne a rendszer. Megszűnnek az árfolyamingadozások egyes valuták közt és úgy leértékelik a jelenlegi pénzt, hogy dalolva váltjuk majd be jegybankpénzre a teljes megtakarításunkat. Csakhogy erre a ‘pénzre” már nem ugyanazok a törvényi szábalyozások vonatkoznak. Ez majd kornmányváltásonként újra programozható, alakítható egy előre nem lefektetett keretrendszer szerint…

Hol vezették már be jegybankpénzt ?

Foto : https://cbdctracker.org/

Zöld szín- Kutatási fázis, Piros szín-Törlésre került, Kék- elindítva, Sárga- kísérleti tesztüzem, Lila szín- kidolgozás alatt,

Legyünk résen

Nagyon ártalmatlanul hangzik a dolog hiszen már eddig is a nagyvárosi ember alig-alig használ készpénzt. Jön a fizetés a számlára és kártyás úton kp val nem is érintkezve elköltheti azt. Viszont amit terveznek az nem csak a készpénz eltörlése hanem egy borzasztóan sokoldalú programozható eszköz. Akárcsak egy varázspálca ami ha rossz emberek kezébe kerül akkor csúnya dolgokra használható. Ha olyan naívak, vagyunk, hogy azt hisszük Soros György, Larry Fink, Bill Gates, Rotschildék, IMF és Klaus Schwab önzetlen csupaszív jótevő angyalok akkor sem kívánjuk vissza a diktatúrát. Pedig ez azt, hozza majd el szépen csendben.

Küzdjünk tehát a készpénz eltörlése ellen bármi áron, mert ez a szabadságunk utolsó „bástyája”.

Szerző: Penzugyisuli.online – Szalai Árpád

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb