Sport

A judo mindenkié – tagfelvételt hirdet a csaknem fél évszázados gútai klub

Felsorolni is nehéz mennyi előnye van annak, ha az ember sporttól, és ha ez a sport a judo az különösen az egészségünket szolgálja, legyen szó testi vagy éppen lelki egészségről. Szerencsére ehhez nem kell messzire menni, mert a városunkban komoly hagyományai vannak ennek a sportnak, harcművészetnek.

Gyermekeknek ideális mozgásforma a judo Fotó: Judo Klub Gúta

A számos küzdősport mellett, ami Gútán választható a judo az egyik, ami kitűnik, hiszen a városi klub már csaknem ötven éve neveli, termeli ki a sikeres sportolókat, akik Gúta hírnevét öregbítik. A gútai judo klub idén is tagfelvételt hirdet és ebben az évben egy igazi újdonsággal indítják a szezont az úgynevezett ovijudoval, ahová heti egyszer, minden kedden 16 órától várják a kicsiket. A játékos foglalkozáson a picik egyensúlyérzéke, mozgáskoordinációja, illetve az erőnléte is fejlődik, miközben jó társaságban vannak és a legfontosabb, hogy élvezik, amit csinálnak. Elsősorban 6 és 12 év közötti gyermekeket várnak, de kisebbeket és nagyobbak is szívesen látnak. Itt érdemes megemlíteni, hogy a judo egy testnevelési rendszer a sportág hazájában, Japánban, ahol az óvodától az egyetemig erre épül az iskolai testmozgás, hiszen ez remek alap minden más későbbi mozgásformához. Ha csak azt nézzük, hogy mennyire sikeresek a japán sportolók, illetve hogy a felkelő nap országa a világ egyik vezető hatalma lett, és itt élnek leghosszabb ideig az emberek (10 évvel hosszabb az átlagéletkor mint Szlovákiában, vagy Magyarországon), akkor érdemes a judo nevelő és egészségre gyakorolt hatását igazán komolyan venni. Mindenképpen tudni kell arról is, hogy egy 1996-ban született tudományos ajánlásban az UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) a legjobb kezdő sportágnak nyilvánította a judot a négy-huszonegy éves gyerekek, fiatalok edzésére. Ezen felül nem mellékesen el kell mondani, hogy a judo olimpiai sportág, szóval a távlati célokkal rendelkezőknek, a nagyot álmodóknak is ideális, illetve napjainkban egy állásinterjún is előnyként tekintenek a küzdősport múltra.

Négy ország, csaknem kétszáz judosa edzőtáborozott Gútán Fotó: Judo Klub Gúta

A gútai egyesületnek számos, jól képzett, kipróbált edzője, mestere van, akik nemzetközi képzéseken is részt vettek, részt vesznek, illetve folyamatosan azon vannak, hogy mindig jobbá válhassanak és ezt átadhassák a tanítványaiknak. Ha ez nem így lenne, nem tudott volna egy közel kétszáz főnél is több judost foglalkoztató nemzetközi edzőtábor tartani a városi klub, melyben négy ország sportolói vettek részt és cserélték ki tapasztalataikat.

A klub a foglalkozásait minden kedden és csütörtökön 17 órától posta feletti modern, korszerű, minden mai elvárásnak megfelelő edzőteremben tartja. Akik kedvet kaptak a dologhoz, illetve a gyermeküket szeretnék elvinni fontos tudniuk, hogy az első hónap ingyenes. Persze felnőtt korban is elkezdhető a judo csak tedd meg az első lépést és látogass meg egy edzést.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb