Régió

KÁRPÁTY ERNŐ: “Míg északon autópályák épülnek, addig délen hidak omlanak össze”

A petíciós bizottság hétfőn sajtótájékoztatót hívott össze Komáromban azzal a céllal, hogy megpróbáljanak valamilyen előrelépést kicsikarni a híd építésének válságos helyzetében. A tagok saját állításuk szerint nem politikai erőket képviselnek, csupán a közös ügy vezérli őket.

A sajtótájékoztatón a következő személyek vettek részt: Rozbroy Éva (a Gólya Polgári Társulástól), aki a petíciós bizottság elnöke, Ipóth Szilárd (Komárom), Kárpáty Ernő (Gúta), Jancsó Éva (Vágsellye), Domin István (Izsa polgármestere) és Orosz Örs (Dunamocs).

Az elnök elmondása szerint a bizottság a tarthatatlan közlekedési helyzet miatt jött létre. Megjegyezte továbbá azt is, hogy egy hét erejéig bizottság köreit bővítette az egyik Most-Hidas képviselő is. Ipóth Szilárd úgy nyilatkozott, hogy a petíciót a híd megépítéséért hozták létre és senki ellen sem indítanak hadjáratot, továbbá reméli, hogy képes lesz olyan nagy visszhangot kelteni, hogy miniszteri fülekre talál. A petíciót jelenleg 8 ezer régióbeli lakos írta alá, a cél a márciusig való 10 ezer megszerzése és ezzel a nagypolitikába való bekerülés elérése.  

A Vág-híd műszaki állapota jelenleg a hatos fokozaton áll, aminek értelmében a kamionok sem haladhatnak át rajta, így azok csak Gúta felé közlekedhetnek, ahonnan azonban kiváltképpen problémás a városba való bejutásuk. A munkálatok jelenleg stagnálnak, köszönhetően a folyó vízszintjének emelkedésének is. A bizottság tagjai egyúttal az egész régió úthálózatának helyzetét is nehezményezik, tekintve, hogy annak állapota nem alkalmas az új Duna-híd átadásával növekvő teherforgalom lebonyolítására. Összehasonlítási alapul a határ másik oldalát veszik, ahol ezeket a problémákat a várost elkerülő 4 sávos úttal kívánják megoldani. További problémákat okoz az izsai és hetényi kereszteződés is, ahol egy körforgalom megépítésére lenne szükség.

 

Szerintük a most folyó alátámasztás nem oldja meg a problémákat, mivel a forgalom sűrűséget és jellemzőit tekintve egy négysávos, modern hídra lenne szükség. A helyzet katasztrofális mértékét mutatja az is, hogy a híd felületéről 15 tonna aszfaltot kellett eltávolítani a teherbírásának növelése érdekében. A bizottság tagjai a kormány beavatkozását sürgetik.

Kárpáty Ernő bizottsági tag szerint a híd állapota nem csak a komáromiak problémája, hanem az egész régióé. Megjegyzi azt is, hogy a híd nem tavaly ment tönkre, a mostani állapot a múltbéli mulasztások és a híd műszaki állapotának figyelmen kívül hagyásának az eredménye. Szerinte a jelenlegi állapot a jelen politikai erők hozzáállását is tükrözi, tekintve, hogy minden nagyobb közlekedési fejlesztés inkább az ország északi részére összpontosul.

Forrás: Ma7, felvidék.ma

'Fel a tetejéhez' gomb