Interjú

Forró Tibor: A nagypolitikában Gúta érdekeit is keressük

Forró Tibor, gútai progresszív politikus, aktivista, sport és kultúr szervező. A PS/Spolu Magyar Platformjának elnöke, 32-es számmal indul a koalíció listáján és szeretné Gúta érdekeit is képviselni a nagypolitikában. Interjú.

Gútaiújság: Miért a PS-SPOLU koalíciót választottátok? 

Forró TiborMár az elmúlt két parlamenti választás során is “na még most az egyszer, hátha..” alapon szavaztam magyar pártra, hiba volt. Látva az elmúlt 8 év történéseit: Dél-Szlovákia nem fejlődését, a barátaim haza majd újra külföldre költözését, a két magyar párt politikusai közötti viszonyt és a gútai városvezetés “olyan még úgysem volt, hogy nem volt sehogy” hozzáállását eldöntöttem, változtatok. Hasonlóan progresszív kampányt folytattunk két éve itthon a polgármester választáson Gútán mint a Progresszív Szlovákia az elnöki majd az európai parlamenti választásokon. A reményt Zuzana Čaputová felbukkanása csillantotta fel. A Progresszív Szlovákia karizmatikus, intelligens politikusa üstökösként mutatta az utat; nézzétek, így is lehet. A magyarság irányába intézett őszinte gesztusai, az igazság védelmében kifejtett munkája és páratlan csapata pedig megmutatta nekünk, velük tényleg lehet.  A PS-SPOLU koalíció preferenciái már akkor azt mutatták, hogy biztosan a parlamentben lesznek. Gúta és környéke fejlődése érdekében pedig bizonyára jól jön az egyenes kapcsolat a minisztériumokkal.

Gú.: Mivel győztek meg, hogy kiállnak a magyar kisebbség mellet és méltóan fogják képviselni a jogainkat?

FT: Tavaly tavasszal Michal Truban megkeresett Gútán. Kommunális politikáról és régiós képviseletről beszéltünk, mikor kiderült vannak már magyarok a PS és a SPOLU soraiban. Szóba került a magyar érdekképviselet és a PS kisebbségpolitikája, konkrétan az esélyegyenlőség és magyar szlovák viszony. Kicsit meglepett, hogy egy kiszucai szlovák srácnak ennyire nyilvánvaló, hogy a felvidéki magyarság jogait törvénybe kell foglalni és amit “magyar érdeknek” titulálnak sokan az számára nem kérdéses. A tény, hogy az egyetlen szlovák párt, amely felvállalja a magyarokat strukturális szinten is a Magyar Platform által már önmagában elég. Hiszen 12 magyar képviselő-jelölt van a választási listánkon: Dubéci Márton 10, Forró Tibor 32,  Rácz Noémi 45, Halász Norbert 47, Illés Claudia 54, Hájniková Angelika 59, Kárpáty Ernő 68, Kovács Jaroslav 71, Both Szilárd 105,  Miške Tamás 122, Forgács Attila 134, Paulinský Péter 143. 

Michal Šimečka PS-es európai parlamenti képviselő azt nyilatkozta, képviselni fogja a szlovákiai magyarok érdekeit is, amikor kiderült nem lesz Brüsszelben sem MKP sem HÍD képviselő. Gyakran konzultálok vele, komolyan gondolja, ami nekem nagyon jól esik. A minap pedig Zora Jaurová PS alelnök a TA3 adásában azt mondta:

“A szlovák politikusoknak bocsánatot kellene kérniük a szlovákiai magyaroktól a 90-es években elszenvedett negatív nacionalizmusért”. 

 

Gú.: Aki egy kicsit is figyeli a PS- Spolu koalíció és a Magyar Platform tevékenységét, láthatta, hogy a kampány során bejártátok egész Szlovákiát, és igyekeztetek minél több emberrel kapcsolatba lépni. Milyen kép alakult ki bennetek, mik a szlovákiai magyarok legégetőbb problémái?

FT: A felvidéki magyarok legnagyobb problémája a reménytelenség és a kiábrándultság. Ez jellemző minden térségben a Nagyszelmenctől Pozsonyig. A saját példámból tudom milyen is ez, épp ezért őszintén tudok beszélni. A kérdésre “megy-e szavazni” sokan vagy azt felelik “minek?” vagy azt, hogy “kire? “, hisz mindkét magyar pártban csalódtam már”. Egyébként pedig minden régióban más a prioritás. Losonc környékén a 90-es évektől épülő és nem befejezett vízhálózatok és csatornahálózatok. Rozsnyó és a Gömör körüli falvakban a munkanélküliség és az alacsony bérek. Csallóközben a szennyvíztisztítók, megafarmok, a közlekedés és infrastruktúra. Bodrogszerdahelyen azt mondták “róluk mindig megfeledkeznek”, holott gyönyörű vidék. Azt hiszem a kilátástalanság a legnagyobb gond, az általános vélekedés “hogy úgysem változik semmi”.

Gú.: Milyen megoldásaitok vannak ezen problémákra?

FT: Nos, a kiábrándultságra egyszerű: “Szavazzanak PS-SPOLU-ra, válasszák a Magyar Platform jelöltjeit, mert mi vagyunk a felvidéki magyar érdekérvényesítés jövője. Legyen szó nyelvhasználatról vagy régiófejlesztésről, elszántak és kitartóak vagyunk. Rólunk nem csak négy évente fognak hallani. A térségspecifikus problémákra pedig a Fordulópont nevű programunk a megoldás, a 32 szakmai gesztorunkkal, akik közül sokan a választási listán is rajta vannak.

Gú.: Sok kritika ért titeket, amelyekben legfőképp a magyarságotokat vonták kétségbe. Abból, amit elmondtál viszont az tükröződik, hogy reális lépéseket tesztek a magyar választókért. Mi lehet az oka, hogy a statisztikák szerint az ĽSNS-nek vagy Igor Matovičnak (OĽANO), aki hozzáteszem programjában meg sem említi a magyar kisebbséget, mégis sikerül megszólítania őket?

FTNem szeretem amikor “ki a magyarabb magyar” jellegű kritikákról beszélnek a magyar politikusok az helyett, hogy érdemi problémákra tényszerű megoldásokat hoznak. Hiszen a szlovák szomszédnak Gútán ugyanolyan gondot okoz a szennyvíz tisztító hiánya vagy a dán sertésfarm tervei, mint nekünk. Talán ez az egyik közös Matovič és Kotleba sikeres kommunikációjának a magyarok közt. Populistán és hatásos körítéssel erőt sugallva kiabálni a problémát. De valljuk be őszintén, attól, hogy vannak gondok a romák egy részével az országban nem akarunk még egy holokausztot átélni. Valamint jó előadó ugyan Igor Matovič, de még semmit nem oldott meg és felelősséget nem akar vállalni. Azt hiszem csak több időt kell most a politikai kínálat felmérésére fordítani ahhoz, hogy képbe kerüljenek az emberek. Nem elég megszokásból vagy szimpátia alapján egy óriásplakátról eldönteni kire voksolunk. Most amikor kormányváltás lesz, most amikor van remény arra, hogy jó irányt vegyenek a dolgok, 30 év után végre, mindennél fontosabb, hogy minél többen elmenjünk szavazni.

Gú.: Az, hogy miért fontos 29.-én elmenni szavazni, remélem már mindenki számára egyértelmű. Miért titeket karikázzanak?

FT: Úgy gondolom tényleg fordulóponthoz érkezett az ország, sorsfordító választások jönnek szombaton. A maffiakormány és a fasiszták kapaszkodnak a hatalmukba, hiszen ők mindent elveszíthetnek, sőt bebörtönzés is fenyegethet egyeseket. A PS-SPOLU koalíció listáján hárman is vagyunk gútaiak, mindhármunk neve mellett megtalálják a Magyar Platform feliratot. Bízom benne sokan tudják mi mindent tettünk a városért az elmúlt években és megtisztelnek minket bizalmukkal most is. A 12-es lapon gútait karikázva biztosak lehetnek benne, hogy a szavazatuk nem veszik el, hisz a koalíciónak biztos a helye a parlamentben.

 

 

Objednávateľ: Progresívne Slovensko, Tallerova 10, 81102 Bratislava, IČO: 51224836

 

 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb