Hírek

Hétfőtől új intézkedések lépnek életbe a COVID-19 vírus terjedésének megállítása érdekében

Hétfőn (4. 6.) 7:00 órától a kormány által elfogadott új intézkedések lépnek életbe a COVID-19 vírus terjedése elleni harc jegyében – tájékoztatta a TASR-t szombaton az SZK Közegészségügyi Hivatala.

Az intézkedések között szerepel például az is, hogy a jelzett idő (április 6., reggel 7:00 óra) után minden személy, aki belép a Szlovák Köztársaság területére, elkülönítésre kerül a meghatározott létesítmények valamelyikében arra az időre, amely a COVID-19 megbetegedés laboratóriumi diagnosztizálásához szükséges. Akinek negatív a teszteredménye, annak a számára ezt követően 14 napos otthoni karantént rendelnek el, amelyet a velük közös háztartásban élő személyeknek is be kell tartaniuk.

forrás: www.startitup.sk

Az állam által meghatározott elkülönítéssel kapcsolatos rendelet azonban nem vonatkozik az állapotos nőkre; a mozgáskorlátozott és korlátozott tájékozódó képességű, fogyatékkal élő személyekre (osoby s obmedzenou schopnosťou orientácie a pohybu); a rákos betegekre; pszichiátriai betegekre; a súlyos immunhiányos betegekre; a különleges táplálkozást igénylő személyekre; krónikus légúti-, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőkre; a metabolikus szindrómában szenvedő betegekre; az epilepsziás betegekre; a mentális betegségben szenvedőkre; azokra a súlyos betegségekben szenvedőkre, akiknek folyamatos és rendszeres injekciós kezelésekre van szükségük; a súlyos fogyatékkal élő-, vagy más súlyos egészségi állapotban lévő személyekre; illetve azokra a személyekre, akik diplomáciai előnyöket és immunitást élveznek Szlovákia területén.

Azon kiskorú személyek számára, akik kísérő nélkül lépnek az SZK területére, 14 napos otthoni elkülönítést rendelnek el, amelyet a velük közös háztartásban élő személyeknek is be kell tartaniuk.

Azoknak a személyeknek, akik hétfő reggelt követően lépnek be Szlovákia területére, azoknak ezt a tényt telefonon vagy elektronikus levélben jelenteniük kell a körzeti orvosuknak, vagy a gyermekorvosuknak, akik ezt követően igazolást állítanak ki a számukra a COVID-19 megbetegedés miatti karantén által előidézett betegállományról (potvrdenie o práceneschopnosti/PN).

Az intézkedések tekintettel vannak a különleges esetekre is. Ezeknek a személyeknek azonban sürgősen telefonon keresztül be kell jelenteniük a számukra egészségügyi ellátást biztosítónak (svojmu poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti), ha bármilyen az új koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatos légzési tüneteket tapasztalnak magukon. Ide tartoznak a tehergépkocsik sofőrjei is, akik áruszállítás, áru lerakodása, vagy áru felvétele céljából lépnek be Szlovákia területére, vagy a repülőgépek legénységének, illetve repülési személyzetnek  a tagjai, akiknek tevékenysége elengedhetetlenül szükséges a repülőgép üzemeltetéséhez – a Szlovákia területére irányuló áruszállításhoz, akik a repülőgép fedélzetén maradnak – kivéve a felszállási előkészületeket, a rakomány ki-, vagy berakodását stb.

forrás: health.gov.sk/

Az egészségügyi szakszolgálathoz tartozó járművek sofőrjeinek és legénységének – akik beteget szállítanak – elrendelik, hogy csak olyan járművekkel végezzék a páciens szállítását, amelyekben elkülönített tér van a páciens számára, s a szállításnál használjanak a személyi védelemre szolgáló segédeszközöket – tehát: FFP2-es vagy FFP3-as típusú reszpirátorokat, védőkesztyűket, védőszemüveget, és használjanak fertőtlenítőszereket a rendszeres kézmosáshoz.

A temetkezési szolgálatok dolgozói számára – akik emberi maradványok nemzetközi szállítását végzik a maradványok végső nyugalomra helyezése vagy elhamvasztása céljából – elrendelik, hogy az emberi maradványok átvétele, átadása és mozgatása során használjanak FFP2-es vagy FFP3-as típusú reszpirátort. Ugyanakkor maximálisan kerülniük kell külföldön a közvetlen kontaktust az ottani személyzettel, s a gépjárművet fel kell szerelni gumikesztyűkkel és fertőtlenítő szerekkel a rendszeres kézmosáshoz.

rendelet visszavonásig érvényes.

(Forrás: bumm.sk, tasr)

(Borítókép: www.sme.sk)

 

'Fel a tetejéhez' gomb