Hírek

Korlátozások a húsvéti ünnepek idejére – KORONAVÍRUS

Az elmúlt napokban nagy kérdés volt mindenki számára, hogy a Szlovák Köztársaság Központi Válságstábja a szóba jöhető esetleges húsvéti szigorítások közül végül melyeket fogadja el. A döntés meghozatala előtt a kormány konzíliumra hívta össze Szlovákia legelismertebb egészségügyi-járványügyi szaktekintélyeit. Az ő szakvéleményük alapján született rendeletet, április 6-án este ismertette sajtótájékoztató keretein belül a lakossággal Igor Matovič kormányfő.

„Háborút folytatunk a koronavírussal, de egy láthatatlan ellenséggel állunk szemben. Nem tudjuk ki fertőzött, ki nem. Eddig Szlovákia lakossága példás összetartozásról tett tanúságot, aminek köszönhetően országunk a vírusjárvány szempontjából a legbiztonságosabb országok közt van ma Európában számontartva. Az elmúlt huszonnégy órában kimutatott magas számú pozitív tesztérték azonban arról árulkodik, hogy a háború vége még odébb van, ezt a csatát még könnyen elveszíthetjük, ha nem viselkedünk továbbra is fegyelmezetten. Ezért a kormány úgy határozott, hogy a húsvéti ünnepek időszakára ideiglenes kijárási tilalmat léptet érvénybe április 8- án 24.00 órától, mely április 13-án 23:59 órakor ér véget.

Mivel a korlátozások célja, a lakosság egészségének megóvása, és a járvány esetleges terjedésének megelőzése, a kijárási tilalom idején „Tilos azoknak a személyeknek a gyülekezése, csoportosulása, akik nem élnek egy háztartásban!

A kormányfő tájékoztatta a közvéleményt, hogy a rendkívüli állapot szigorításainak betartását a járáshatárokon és a kiemelten fontos és frekventált útszakaszokon a rendőrség és a hadsereg több ezer tagja fogja felügyelni.

FOTO: Szakértői csoport (facebook: OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti)

A tilalom idején a külterületeken, csak azok a személyek tartózkodhatnak, akik –

  • munkába mennek (ide tartoznak a határsávban ingázók is), illetve azok a vállalkozók, akik munkavégzés céljából utaznak.
  • élelmiszer, drogériai áru, gyógyszer, kisállateledel vásárlása céljából lépnek ki otthonukból.
  • gyermekre vagy kisállatra mennek vigyázni járáson belül.
  • gépjárművüket szeretnék feltankolni.
  • akut megbetegedés vagy sürgős kivizsgálás miatt kénytelenek valamelyik egészségügyi intézménybe menni, őket egy személy elkísérheti.
  • lakhelyük szerinti járáson belül szeretnének kirándulni.
  • közeli hozzátartozójuk temetésére utaznak.
  • velük egy járásban élő, ápolásra, gondoskodásra szoruló rokonuknak szeretnének segíteni. 

A sajtótájékoztató végén Igor Matovič kormányfő reményét fejezte ki, hogy a lakosság megérti, hogy ezek az ország történelmében precedens nélküli szigorítások értük és nem ellenük születtek és köszönetet mondott Szlovákia minden lakosának, külön kiemelve, hogy a magyar és ruszin nemzeti kisebbségek tagjainak is, fegyelmezett és más nemzetek számára is példamutató viselkedésükért ebben a nehéz, bizonytalan időben.

Röviddel a kormányfő sajtótájékoztatója után a Szlovák Állami Rendőrség közleményben tudatta, hogy a kijárási tilalom alatt milyen konkrét intézkedésekre és ellenőrzésekre számíthat a lakosság.

FOTO: illusztráció (facebok: Polícia SR)

Az egész országra kiterjedő szigorú ellenőrzések során a rendőrség a hadsereg tagjaival egyetemben kivétel nélkül minden autó utasát ellenőrizni fogják a járáshatárokon, az autópályákon és az I-es és II-es kategóriájú közutakon. Abban az esetben, ha valaki több járáson halad át, többszöri ellenőrzésre kell számítania.

Azoknak, akik munkavégzés miatt utaznak másik járásba, a személyazonossági igazolványukon kívül az érvényes munkaszerződésüket is fel kell mutatniuk. Azokat, akik nem tudják igazolni munkaviszonyukat, visszafordíthatják. Komolyabb szabálysértés esetén az illetőre – akár utólagosan is – büntetést róhatnak ki.

FOTO illusztráció (facebok: Polícia SR)

Fokozott rendőri ellenőrzésekre számíthat a lakosság a városok és települések közterületein is, ezért kérik a lakosságot, hogy amennyiben elhagyják lakhelyüket, vigyék magukkal a személyazonossági igazolványukat. Mindazokat, akik szájmaszk nélkül tartózkodnak közterületen 1 000 euróra büntethetik a rend őrei.  A karantén elhagyása miatt a rendőrség 1 659 euró büntetést szabhat ki.

 

forrás: komaromonline.sk, TASR, nyitókép illusztráció ( facebok: Polícia SR)

'Fel a tetejéhez' gomb