Régió

Fogjunk össze egy nemes cél érdekében, segítsünk a komáromiaknak!

A múlt héten újjáéledt a “Žihadielko pre Komárno” csoport a közösségi oldalon. Sokan kérdezik, miért. A cél ismét a szavazatgyűjtés, amiben ez a csoport és a város már bizonyított. Most megint nemes ügyet támogatnak. A héten kezdődött és két hétig tart a szavazás arra a közösségi kertre, amit egy idősek otthonában szeretnének létrehozni lelkes aktivisták. A KompAkt nevű csapat minden követ megmozgat, hogy ez sikerüljön is.

“Régóta szívügyünk a környezetvédelem, a környezettudatos életmód és ezen elvek szélesebb körben való elterjesztése. Októberben jutottunk el arra a pontra, hogy létrehoztunk egy nonprofit társaságot és nevünkhöz híven (Komp-komposztálás, Akt-aktivitás) nem tétlenkedünk. Első nagy feladatunknak tűztük ki a VUB bank által kiírt pályázatra való nevezést, ami által egy nagy álmunk teljesülhet. Ehhez kerestünk partnert, és találtunk is, a Komáromi Református Egyház formájában, akik nagyon megörültek a kezdeményezésünknek, és így a Timoteus Ház területén valósíthatjuk meg a régió első közösségi kertjét. A pályázat olyan sikeres lett, hogy majd’ 400 nevező közül bekerültünk a második körbe, ahol már az emberek szavazatai döntenek. Mivel minden ember csak egyszer szavazhat, és a nyertesnek rengeteg szavazatra van szüksége, minden szálat megmozgattunk, így jutottunk el Komárom legnépesebb csoportjához is. De megkerestünk olyan embereket is, akik nagy véleményformáló erővel rendelkeznek, és mindenkinek nagyon tetszett a kezdeményezés, szívesen támogatják, hogy meg is valósulhasson az álmunk. Ami elsőre nagyon egyszerűnek tűnhet, hiszen csak egy kertről van szó. A “Második élet – Druhý život” azonban sokkal több annál! Ezekben a szociális intézményekben az életük utolsó szakaszát töltik a szépkorúak. Sokan a környező falvakból kerülnek ide, hiányzik nekik a jól megszokott környezet. A kert által egy kicsit hazagondolhatnak, feltöltődhetnek testileg, lelkileg és szellemileg is, aki pedig tud, aktívan is részt vehet a gondozásában. A kert maga is különleges, ugyanis a permakultúra (természetes növénytársulás) és a komposztálás is olyan hosszú ideig fenntartható, környezetvédelmi eszközök, amelyekre nagy szükség van. De célunk a generációk összehozása is, amiben szintén sokat segíthet az a tervünk, hogy ezt a mintakertet megmutassuk ovis, iskolás gyermekeknek, így az a környezettudatosságra való nevelés hasznos elemévé válna, miközben találkoznának a gyermekek a szépkorúakkal. Terveink közt szerepel sok hasonló kert kivitelezése Komáromban és a régióban, és a környezettudatos életmód elterjesztése különböző eszközökkel szélesebb körben. „ – mondta el kérésünkre a szervezet igazgatója, Szegi Szabolcs.

A KompAkt n.o. csapata bármilyen, környezettudatos életmódot érintő kérdésben felkereshető itt : https://www.facebook.com/KompAkt-490594721426074/

A szavazatokat a www.komunitnegranty.sk oldalon lehet leadni, ahol a Timoteus n.o., Druhý život nevű projektjét kell keresni. A szavazás ingyenes, de telefonszámos regisztrációhoz kötött.

Mutassuk meg újra, hogy képesek vagyunk az összefogásra egy nemes ügy támogatása érdekében! 

 

'Fel a tetejéhez' gomb