Felhívás

Ne vásárolj, fogadj örökbe!

Az állatok nem tárgyak, amiket adunk- veszünk, kidobunk, ha meguntunk. Egy állat magunkhoz vétele több évre szóló felelősséggel jár. Sokan ezt sajnos nem tudatosítják és méltatlan állapotok között tartják az állatokat, vagy ilyen- olyan módon próbálnak megszabadulni az egykori házi kedvenctől. Ennek, és a felelőtlen szaporítóknak köszönhetően egyre több a gazdátlan, kóbor állat, a menhelyek roskadásig megteltek. A kutya évezredek óta hű társunk. Ha az utcára kerül, az csakis az emberek felelőtlen hozzáállásának az eredménye.

Ne vásárolj, fogadj örökbe! Ezzel a mondattal nagyon sokszor találkozhatunk, mégis sokaknak vannak fenntartásaik az örökbefogadással kapcsolatban. Összegyűjtöttünk pár érvet miért jó az örökbefogadás és a felelős kutyatartás mellett dönteni.

Végtelen hála és szeretet

Minden kutyának hatalmas szíve van, ez kétségtelen. Mindegyikük önzetlenül, őszintén és feltétel nélkül szeret. Ám mégis az örökbefogadott kutyusok valahogy még jobban. Sokuknak sajnos meg kellett járnia a poklot, utcán kóboroltak, éheztek, nem beszélve a végtelen magányról. Te azonban tehetsz azért, hogy ezek a kutyusok megtapasztalhassák, milyen egy szerető otthon, egy család, egy Gazdi.

Az örökbefogadással tehetsz a szaporítók ellen

Fajtatiszta kutyád, de minél olcsóbban – sajnos ez a vásárlói igény vezet a szaporítók virágzásához. A borzalmas “kölyökgyárakból” származó kutyusok ráadásul nagy eséllyel betegesek is – amit a felelőtlen gazdák akár hamar meg is elégelhetnek. Ekkor pedig a kutyus mehet az utcára. A szaporítók ellen leginkább azzal léphetünk fel, ha nem vásárolunk tőlünk.

Javítja a mentális egészséget

Bizonyára tapasztaltad, milyen varázslatos módon pörgeti fel kutyusod a hangulatodat! Kedvenceink jelenléte csökkenti a kortizol, vagyis az ún. stresszhormon szintjét, emellett a boldogság, nyugalom és szeretet érzéséért felelős szerotonin- és oxitocinhormonokat szabadít fel a szervezetedben.

Összetartja a családot

A kutyák testünkre, lelkünkre és szellemünkre is kiváló hatással vannak, színt visznek hétköznapjainkba, egészséges életmódra ösztönöznek. Egy kutya a háztartásban remek hangulatot csempész a család életébe, a mulattató és keserédes pillanatokat is örökre szívünkbe zárjuk, s emlékeink az idő előrehaladtával még erősebbé tehetik a családtagok kapcsolatát.

Csodálatos társaságot nyújt idős korban is

Az idősebbek számára, akik otthon töltik idejük legnagyobb részét vagy új környezetbe költöztek, egy kutya jelenléte, a róla való mindennapos gondoskodás rutint hoz a mindennapokba. Aktívan tartja a gazdit, mind fizikailag, mind mentálisan, társaságuk, vidám természetük bearanyozza az ezüst éveket.

Gútán is egyre nagyobb problémát jelentenek a kóbor állatok. Nem telik el nap, hogy ne jöjjön szembe egy gazdátlan kutya vagy macska képe az interneten. Lehet nem mindenki tudja, de városunkban is működik egy karanténállomás, ide kerülnek a befogott kutyusok. Ha nem jelentkezik az eredeti gazdi, örökbefogadhatóvá válnak. Ha valakinek meghoztuk a kedvét, érdeklődni a 0905 609 253 telefonszámon lehet.

Ha nem teheted meg, hogy állatot tarts otthon, támogass anyagilag, élelemmel vagy önkéntes segítséggel egy menhelyet!

 

(Forrás: Gúta TV, www.kutyabarathelyek.hu)

(Fotó: Gúta TV, dognotebook.com)

 

'Fel a tetejéhez' gomb