AjánlóEsemény

Programajánló: Az utóbbi évtizedek legsikeresebb magyar drámája- Egressy Zoltán, Portugál

Szerencsésnek mondhatja magát a gútai közönség, ugyanis a kassai Thália színház január 30-án nálunk adja elő az utóbbi évtizedek talán legsikeresebb magyar drámáját, Egressy Zoltán, Portugál című színdarabját.

A Portugál Egressy Zoltán, Szép Ernő és József Attila-díjas író, költő első színpadi műve. 1998-ban mutatták be a budapesti Katona József Színházban, népszerűségét jól tükrözi, hogy napjainkig színen maradt. A színház legtöbbet játszott, legsikeresebb előadása lett. A bemutató után két évvel elkészült a filmváltozat is majd 2014-ben DVD-is kiadták.

Az esemény egy Kassától alig 30 kilométerre található falucskában Restén játszódik. A rendező, Dudás Péter sok időt töltött itt gyerekkorában, így volt lehetősége ellesni a tipikus, minden falucskában fellelhető embertípusok jellemvonásait és reprodukálni, színpadra vinni őket. Az esemény nagy része az alig 300 főt számláló falu szívében, a kocsmában játszódik. Ahogy a törzsvendégek érkeznek, megismerjük azok kilátástalan, kisiklott sorsukat, ám a témák komolysága ellenére mégis megnevettetik a közönséget. Reste hétköznapjait Bece (Nádasdi Péter) látogatása forgatja fel fenekestül, aki épp csak átutazóban a van, Kassáról indult és Portugáliát vette úti célul. A nagyvárosi megkeseredett értelmiségi hirtelen részévé válik a falu kaotikus hétköznapjainak és egy bizarr szerelmi háromszögbe is belecsöppen.

 

A Portugál nagyrészt az elvágyódás, a megszépített nyomorúság drámája, ahol a valóságból mindenki a maga módján próbál menekülni. A tragikomédia igazi lelkét az adja, hogy a szereplők palóc nyelven szólnak meg, ezzel még autentikusabbá téve a történetet.

Szereplők

Masni Lax Judit
Bece Nádasdi Péter
Kocsmáros Bocsárszky Attila
Retek Madarász Máté
Pap Pólos Árpád
Csipesz Soltész Michal m.v.
Asszony Varga Anikó m.v.
Sátán Dudás Péter m.v.
Feleség  Varga Lívia
Bittner Kocsis József m.v

 

Helyszín: VMK Gúta, Időpont: 2019. január 30. (szerda) 19:00, Jegyár: 10 €

További információk és jegyrendelés: +421 35 775 831, +421 905 525 546

(12 éven aluliaknak nem ajánlott)

 

'Fel a tetejéhez' gomb