Közigazgatás

Döntés született: Samu Istvánt kizárták az MKP-ból

A Magyar Közösség Pártja gútai helyi szervezetének taggyűlése tegnapi ülésén tudomásul vette Samu István kizárását az MKP-frakciójából, ezzel a képviselőnek megszűnt a párttagsága is.

A 2018-as novemberi helyhatósági választások után, városunkban is megalakult az új önkormányzat, az alakuló ülés után egy nappal, az MKP-frakció kizárta soraiból Samu Istvánt. Ezt a képviselő saját facebook-oldalán is megosztotta, december 4-én. „A mai napon az öttagú mkp-s képviselet kizárt a frakciójából! Ezúton szeretném nekik megköszönni, hogy ezentúl én lehetek az mkp élő lelkiismerete Gútán!”

Ahogy lenni szokott, az ügy ezzel nem zárult le, a sajtó egy része arról kezdett írni, hogy a frakcióból való kizárásával Samu Istvánnak a párttagsága is megszűnhet, mert ezt mondja ki a párt Alapszabálya. De Samu tagja volt az Országos Elnökségnek és az Országos Tanácsnak, illetve járási a párt járási szerveinek is, ezért december 17-én az MKP országos elnökségi ülésén is foglalkoztak az üggyel. A Menyhárt József által vezetett ülésen jelen voltak az érintettek, tehát: a gútai helyi szervezet vezetősége, Horváth Árpád polgármester, valamint Samu István és két támogatója. Akkor az elnökség az Országos Etikai és Alapszabály-felügyelő Bizottsághoz fordult az ügyben. Az etikai bizottság januárban a következőket fogalmazta meg ezzel kapcsolatban:

„Az MKP Országos Elnöksége az MKP Alapszabályának 30. § 7. pontja alapján  2018. december 19-én azzal a kéréssel fordult az MKP Országos Etikai és Alapszabály-felügyelő Bizottságához (OEAB), hogy értelmezze az Alapszabály 5. § 3. pont h) alpontját és az MKP Szervezési és Működési Szabályzatának 34. pontját.

Az OEAB 2019. január 14-én meghozott értelmező határozata értelmében a helyi frakcióból való kizárás csak akkor jár a párttagság megszűnésével, ha azt a helyi szervezet taggyűlése is megerősítette, és az ilyen döntés elleni esetleges panasz a megfelelő jogorvoslati eljárás lefolytatását követően eredménytelen marad.“

Tehát: A kizárásról való döntést egyértelműen a helyi alapszervezetnek kell meghoznia, amennyiben egyetért a frakció javaslatával.

Az MKP helyei alapszervezete tegnap este megtartotta taggyűlését. Samu István közösségi oldalán a következőket írta: „Az utam nem MKP-ként folytatom tovább! Köszönöm azon helyi tagoknak, akik bíztak bennem, nem voltunk kevesen, de most ez sem volt elég.  Előre kell nézni, az embernek vannak korszakai, ez az egyik korszak volt. Lezárult! Folytatom az utamat, amit Isten vagy a sors megírt. Köszönöm még egyszer azoknak, akik bíztak bennem tegnap este, remélem “holnap” sem okozok nekik csalódást.”

Megkérdeztük Viola Miklóst az MKP helyi szervezetének elnökét, aki elmondta: „Tegnap a késő esti órákban ért véget a gútai helyi szervezet taggyűlése, amely indulatoktól sem volt mentes, a tagság véleményének meghallgatása után szavaztunk. A helyi taggyűlés tegnap tudomásul vette tegnap Samu Istvánnak a frakcióból való kizárását, nekünk 10 napon belül informálnunk kell az országos elnökséget a helyi szervezet döntéséről.”

vncs

(Fotó: Samu István , Viola Miklós)

'Fel a tetejéhez' gomb