Régió

Letiltották a komáromi Vág-hídról a nagyobb buszokat, teherautókat

A cikk a Delta július 2-i számában jelent meg.

Komárom egyetlen keleti/északi közúti összeköttetését múlt szerda óta nem használhatják a 15 tonnánál súlyosabb gépjárművek a Vág-híd katasztrofális állapota miatt. A normál méretű buszoknak és a teherautók többségének komoly kerülőt kell tenniük – Komáromból Izsára például 75 kilométert kell megtenniük 8 helyett. A korlátozás sokak életét keserítheti meg, amennyiben betartatják – ez egyelőre kérdés, ugyanis a tiltás életbe lépése után továbbra is vígan közlekedtek rajta a megpakolt kamionok. Sok a kérdés, kevés a válasz. Komárom polgármestere csalódott az állami szervek hozzáállása miatt.

A Vág-hídon vezet az I/63-as főút, ez az egyetlen közút, mely Komáromból keletre és északra visz. Az út és a híd is az államhoz tartozik, pontosabban a Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC) felel azért, hogy a műszaki állapota megfelelő legyen.

Semmittevés után kapkodás?

Az elmúlt években többször lehetett hallani arról, hogy a Vág-híd borzalmas műszaki állapotban van, például a két évvel ezelőtti komáromi szakmai fórumon is, melynek fő témája az elkerülő út volt. Ezek a hangok azonban a jelek szerint nem értek el az illetékesekhez, hiszen a közelmúltig nem történt lépés a megoldás irányába.

Idén tavasszal Bastrnák Tibor parlamenti képviselő az SSC-re hivatkozva még csak a terv szerinti felújításról beszélt, mondván, ez 2020 második felében kezdődhet meg és vélhetően 2021 májusában fejeződik be. Nem sokkal később, május 11-én azonban a közútkezelő váratlanul munkálatokba kezdett a komáromi Vág-hídon – 8 centiméter aszfaltréteget martak fel, hogy a hídszerkezetre nehezedő terhelést enyhítsék. Ebből a nem szokványos és gyors eljárásból látszott, komoly gondok vannak. Érsek Árpád közlekedési miniszter ezt követően közölte, statikai felmérések kimutatták, szükséges a Vág-híd aládúcolása – más részletet nem közölt.

Egy évig marad a tiltás

Múlt szerdán 10 órától aztán súlykorlátozást vezettek be, két nappal azután, hogy a közútkezelő vállalat bejelentette az intézkedést. Mivel a Vág-híd „alkalmatlan“ állapotban van, 15 tonnás súlykorlátozást bevezető közlekedési tábla kihelyezésére került sor – tájékoztatott Lucia Karelová, a Szlovák Közútkezelő Vállalat szóvivője, hozzáfűzve, a forgalomkorlátozás a híd aládúcolásáig marad érvényben, ami 2020 májusáig történik meg.

Terelőút nincs kijelölve

Az állami vállalat közölte, hogy javaslatuk szerint Komárom és Érsekújvár között a Komárom–Keszegfalva–Gúta (II/573-as út) és a Gúta–Kamocsa ( II/563) útszakaszokon jelölik ki a kerülő utat a 15 tonnánál súlyosabb járművek számára, a Párkányból érkezőknek pedig Köbölkút, Perbete és Bajcs érintését javasolják. Terelő táblák azonban nincsenek, jelenleg készítik őket, így egyelőre nem tudták kijelölni a terelőutat sem – ez csak 2-3 hét múlva esedékes.

A nem tervezett forgalomkorlátozás csaknem egész Nyitra megye közlekedésére hatással lesz, hiszen a Magyarországra vagy a horvát tengerpartra tartó összes autóbusz is a Vág-hídon haladt át. A leginkább azonban egyértelműen a komáromiakat és a környékbeli települések lakosait sújtja. A teherforgalom meg fog sokszorozódni Gadóc, Keszegfalva és Gúta irányába, illetve Komárom egyes részein is gondokat fog okozni – miközben ez az útszakasz nincs a legjobb állapotban.

Kisebb buszok a helyközi járatokon

A menetrend szerinti helyközi – és komáromi városi – buszközlekedés azonban zavartalan marad. Ezeket a járatokat az Arriva társaság üzemelteti. Kérdésünkre, hogy hogyan oldják meg menetrend szerinti járataik közlekedését, Helecz Petra, az Arriva kommunikációs igazgatója közölte, múlt csütörtöktől minden érintett autóbuszukat olyan típusra cserélték, melynek készenléti súlya nem haladja meg a 15 tonnát – így közlekedhetnek a Vág-hídon. „Örülünk, hogy így utasaink továbbra is az érvényes menetrendek szerint, változások nélkül utazhatnak“ – válaszolta az Arriva illetékese.

Ezzel együtt, ha például Izsáról indulna egy nagyobb, 15 tonnánál súlyosabb autóbusz mondjuk bécsi kirándulásra, akkor Gútán keresztül kell kerülnie.

Mi lesz a kukásautókkal?

További gond, hogy a komáromi szemétszállító járművek hogyan jutnak majd el az izsai hulladéklerakó telepre. Mivel a Vág-hídra elvileg nem hajthatnak fel, egy 70 kilométeres kerülőutat kell tenniük minden alkalommal, ami nemcsak jelentős plusz üzemanyagköltség, de rengeteg időbe is telik, ami fennakadásokat okozhat a komáromi hulladékszállításban. Megkérdeztük Keszegh Béla komáromi polgármestert is, hogy ezt miképpen próbálja oldani a város, illetve a Clean City szolgáltató, ám egyelőre nem tudott megnyugtató választ adni.

Komárom polgármestere az egész ügy kapcsán bírálta az állami szerveket. „Az illetékesek nem foglalkoztak kellőképpen a Vág-híd állapotával, az évek során elhanyagolták a szükséges javításokat. Ráadásul a közútkezelő sem a várost, sem a nyilvánosságot nem tájékoztatja megfelelően a helyzetről, a tervezett lépéseiről“ – nyilatkozta. „Milyen hatása lesz a forgalomkorlátozásnak a régióra nézve? És ki lesz ezért a felelős?“ – tette fel a kérdést.

A polgármester kifejtette, nemcsak azért csalódott, mert az állami szervek nem gondoskodnak Komárom egyetlen északi bejáratáról, egy fontos útvonalról, hanem azért is, mert nem akarnak gyorsforgalmi utat a régióban, az elkerülő út engedélyeztetése is csúszik, miközben az izsai körforgalom esetében a várostól várják, hogy fizesse és készíttesse el a terveket, pedig ez az állam dolga lenne. „Jó lenne végre, ha szakmai szinten kezelnék a régió közlekedését, nem pedig politikai vonalon, mivel ez egész Nyitra megye gazdaságát befolyásolja“ – zárta szavait a városvezető.

Nincs válasz

Elvileg a nagyobb tűzoltóautók sem hajthatnak a hídra, ezért a megyei tűzoltóságot is kerestük, vajon kapnak-e kivételt 15 tonnát meghaladó járműveik a tiltás alól – egy izsai tűz esetén mégsem kerülhetnek 70 kilométert. Lapzártáig azonban nem reagáltak a kérdésre.

(csaba)

Forrás: Deltakn.sk

 

'Fel a tetejéhez' gomb