Felhívás

A népszámlálás tétje anyanyelvünk és kultúránk jövője!

2021 egyik legfontosabb eseménye a népszámlálás, melyre két szakaszban kerül sor. Először február 15. és március 31. között elektronikusan (ide kattintva) tölthetjük ki a kérdőíveket, majd április 1. és október 31. között személyes segítséget is igényelhetünk. A Szlovákiában élő magyarok szempontjából most minden korábbinál fontosabb lesz, hogy vállaljuk nemzetiségünket és anyanyelvünket.

A szlovákiai magyarság legsúlyosabb problémája az elszlovákosodás. Az elmúlt három népszámlálás alkalmával a magukat magyarnak vallók száma folyamatosan csökkent. Sokak számára nem egyértelmű, hogy a magyar nemzetiség megjelölése a népszámláláson természetes dolog, ami semmilyen hátránnyal, viszont annál több előnnyel jár. Közös feladatunk, hogy pozitív megerősítést adjunk mindazoknak, akiknek dilemmáik lehetnek.

A népszámlálási kérdőívet az ország minden lakosa köteles kitölteni. Ebbe a kategóriába nemcsak a Szlovákiában élő szlovák állampolgárok tartoznak, hanem minden olyan személy, aki Szlovákiában állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkezik. Az év nagy részében Szlovákiában élő, ám hivatalos lakhellyel nem rendelkező személyeknek szintén részt kell venniük a népszámláláson. A népszámlálási kérdőív több nyelven is elérhető lesz, köztük magyarul is.

A népszámlálási eredményekre kisebbségi jogok épülnek. Ezek közül a legfontosabbak a nyelvi jogok. A magyar nyelvet a magánéletben, nyilvánosan, szóban és írásban is korlátozás nélkül mindenki szabadon használhatja Szlovákia egész területén. Azokon a településeken viszont, ahol 2021-től a magyarok aránya eléri a 15%-ot, a hivatalok is kötelesek használni a magyar nyelvet. A kisebbségi kulturális támogatások pedig nagy mértékben azon fognak múlni, hogy mekkora lesz a magyarok népszámláláson elért országos számaránya. Ezért mondjuk, hogy a népszámlálás tétje anyanyelvünk és kultúránk jövője!

Forrás, fotó: nepszamlalas.sk

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb