AjánlóKultúra

Műalkotások lepték el a városházát

Annak ellenére, hogy bevallása szerint minél rosszabb passzban, annál jobban fest, egy boldog embernek és kevésbé művésznek tartja magát Szkukalek Lajos, akinek a művei február 5-e óta megtekinthetőek a városunkban.

Újabb jelentős eseménnyel biztosította helyét városunk a kultúra térképén, amikor a Gútai Városi Hivatal aulájában február 5-én megnyitották a neves felvidéki festő, illusztrátor, grafikus Szkukalek Lajos kiállítását. Vélhetően kevés festő mondhatja el magáról, hogy az alapszakmája villanyszerelő, ám a szocializmus sajátosságainak köszönhetően ez igaz a csallóközi alkotóra, aki élt és alkotott már számos országban, de Komáromban született.

A képei olyanok mint maga az élet, mert sokszínűek, változatosak és számos alkotói stílus visszaköszön a művész megelevenedő vásznairól, így a hozzáértők ne csodálkozzanak, ha egyszerre a szürrealizmus, a realizmus, illetve az impresszionizmus, netán az absztrakt vagy a groteszk jegyeit vélik felfedezni. Azonban mindezek ellenére szakértői szem nélkül is egyértelműen el lehet dönteni, amikor egy eredeti Szkukalek mű kerül elénk, hiszen a festő egyénisége, egyedülálló alkotói stílusa átütő erejű, megismételhetetlen, utánozhatatlan.

Skukalek Lajos festőművész szólt pár szót a kiállítás megnyitójára érkezőkhöz

Festés közben érzem, hogy otthon vagyok. Ez egyfajta remete élet, ami gyógyír a hétköznapokra. Az igazán jó képeim akkor születnek, ha magam alatt vagyok

– fogalmazta korábban művészetéről Szkukalek Lajos, aki mindezek ellenére nem tartja magát ebben sem egy tipikus művésznek.

Olvastam életrajzokat, számomra mindegyik egy-egy sikersztori volt, még akkor is, ha közben a művészek éhen haltak vagy függővé váltak. Elhatároztam, hogy én boldog festő leszek, és ezt játszottam egész életemben

– fejtette ki ars poeticáját, azaz művészi hitvallását korábban a komáromi alkotó.

Gyakorlatilag megtelt a városháza aulája és az emeletek is a kiállítás megnyitójára

A városvezetés már megmutatta, hogy nem fél az újításoktól, ha azok előremutatóak, ha a gútai embereket szolgálják, ez a kiállítás is ide sorolható, hiszen a városháza még sosem töltött be ilyen szerepet, sosem szolgált egy kiállítás otthonául. Azonban itt sokan megfordulnak nap, mint nap és szeretnénk a városiakhoz közelebb hozni a művészetet, amit remekül szolgál ez a kezdeményezés

– osztotta meg a lapunkkal Peczár Károly, a kiállítás kurátora, aki azt is elmondta, hogy tájképek, csendéletek, szürrealista alkotások, aktok és absztrakt művek is megtekinthetően a városházán, ráadásul mindez ingyenesen. A kiállítás február közepéig látogatható.

Az egyik a kiállított művek közül

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb