Esemény

Bemutatták a Fauna Gutta-t

A karácsony előtti hangolódás méltó rendezvénye volt a Fauna Gutta kötet bemutatója szombaton a Coffee Housban, a kávézó megtelt az érdeklődőkkel, akiket Forró Tibor a helloGúta polgári társulás elnöke köszöntött. Riflik Zsolt a Gútai Madár és Természetbarát Egyesület elnöke beszélgetett a fotósokkal, szerinte „a könyv lényege, hogy gútaiak csinálták, és a Gútán honos fajok vannak benne”, az oldalakon bemutatkozik a környezetünk és az élő világ.

A két fotós: Fűri Gábor, 15 éve fotózik, 2008-tól tükörreflexes géppel, a madárfotózást ő madárlesből „műveli”, valamint Tóth Tamás, alias Sylon 7 éve fényképez, ő cserkeléssel kapja lencsevégre az állatokat. A kötetben megjelent képeken látni is, hogy a két fotós más-más módszerrel fényképezi az állatokat.

A beszélgetésen kiderült a két fiatalember több helyütt állított már ki, és még sok tervük van a jövőt illetően, mindketten jártak külföldre is fotózni, Fűri Gábor Magyarországon a Hortobágyon, míg Tóth Tamás Dél-Afrikában is fényképezett már. A legfontosabb, hogy szeretni kell az állatfotózást, természetesen nemcsak fényképezik a madarakat a srácok, hanem etetik is őket, madáretetőket tesznek ki, hogy télen is könnyen találjanak élelmet, nyáron pedig a folyadék kihelyezésre is figyelnek. Mindketten vallják, rengeteg olyan helyzet van az állatok fényképezésénél, amire nem lehet felkészülni, sokszor egy másodpercen múlik, hogy sikerül-e a fotó, vagy sem, de nem minden a technika, érzés és türelem is sok kell. A kötetben megjelent képek több 10 ezer felvételből kerültek kiválogatásra. A könyv az ünnepek után a gútai könyvesboltban lesz kapható. Mint megtudtuk, természetesen a könyvtárban is lesz belőle, illetve kapnak a városban működő iskolák is a könyvből. A kötet megjelenését a Nyitra Megyei Önkormányzat támogatta.

 

A kötet célját a következőképpen fogalmazták meg a polgári társulás tagjai: „Reméljük motiválja majd a gútai olvasókat, hogy kimozduljanak a természetbe. A nem gútaiak pedig reméljük, kedvet kapnak ellátogatni a városunkba.” – így legyen.

vncs

(Fotók: Róbert Nagy)

'Fel a tetejéhez' gomb