Ajánló

Izé és társai: egy pimasz dráma nyelvünk gazdagságáról  

Öt szék, ugyanennyi játszó, ami pedig összeköti őket: ékes anyanyelvünk. Vagy valami hasonló….A Gurigongo Symposium március 2-án Gútára hozza el Vinnai András: Szóvirágok című drámáját, mely nyelvünk gazdagságát mutatja be bizarr, humoros, ám mégis valóságos formában.  

A felvidéki kulturális élet aktív szereplőjeként ismert Gurigongo Symposium a komáromi és dunaszerdahelyi előadása után ezúttal Gútára hozza el Vinnai András 2015-ben írt drámáját, a Szóvirágokat. Alcímként az “édes nyelvédesanyánk paradicsomi édenkertjéből” megfogalmazás olvasható, mely tökéletesen leírja a dráma környezetét. A darab ugyanis anyanyelvünk gazdagságát mutatja be, egyfajta csavarként viszont épp az ócska használatán keresztül.

A dráma kiindulópontjaként Isten úgy dönt, hogy mivel az emberek a nyelvet rossz dologra használják, elveszi azt tőlük. A darab egyik szereplője, Bernadett nyelvédesanyánk viszont alkut köt az Úrral a magyar nyelv megmentéséért: egy emberpáron keresztül be akarja bizonyítani, hogy az emberek jó dolgokra is használják a nyelvet. Bernadett legnagyobb szerencsétlenségére az Úr azonban azt a Ferit és Terit jelöli ki a nyelvédesanya számára, akik koránt sem állnak a helyzet magaslatán, hiszen szókincsük mérete még a két számjegyet is alig éri el. Megkezdődik a versenyfutás az idővel, az út pedig töltelékszavakkal és tőmondatokkal van kirakva. De, hogy végül sikerül-e megmenteni a magyar nyelvet? Hát, izé….

A humoros, darabban Teri karakterét Dékány Niki, Ferit Melecsky Kristóf, Bernadette nyelvédesanyánkat Tóth Gábor, míg Istent Romada János eleveníti meg. Az összekötő szövegekért az előadás rendezője (és a Komáromi Jókai Színház munkatársa), Miklós László felel.

Időpont: 2018.március 2. 19:00

Helyszín: Gandre coffee&handmade (Mostová 475/2)

FB esemény: Vinnai András:Szóvirágok

A belépés díjtalan!

'Fel a tetejéhez' gomb