Interjú

Természettudományok Napja Gútán

Június 10-én kerül megrendezésre az első Természettudományok Napja, Gútán a Dögös területén, a nagyréten, amelyet a Gútai Madár és Természetbarát egyesület szervez meg. A rendezvény ötletgazdája és főszervezője: Riflik Zsolt tájékoztatta portálunkat a részletekről.

A rendezvény célja, hogy elsősorban a gyerekek, megismerjék a Dögösben, a növény és állatvilágot, lesz egy tábla, amire a nap folyamán majd összeírjuk a fajokat, külön a rovarokat, emlősöket, madarakat, növényeket – fákat és virágokat, óriási lista lesz belőle. Szeretném, hogy a gyerekek közel kerüljenek a természethez, hogy testközelbe kerüljenek a flórával és a faunával. Figyelem felhívó rendezvénynek is tekinthetjük. A gyerekek eszik a tudást. Bízok benne, hogy sikerül egy olyan generációt nevelni – mert a kicsik még kaphatók erre – akik védeni fogják környezetünket és visszatérnek a természethez. – ismertette a célokat a szervező.

Kiket várnak a rendezvényre?

A Természettudományok Napját azért hétköznapra tettük, mert szeretnénk kitapasztalni, hogy működik-e, van-e rá szükség, igény. Elsősorban az iskolák diákjait várjuk, a városunkban működő négy alapiskola felső tagozatosait és a Magán szakközépiskola diákjait. A diákokon kívül természetesen várunk más érdeklődőket is. Tudom, hogy hétköznapra esik, de biztos vagyok benne, hogy akad nyugdíjas, vagy aki valami miatt itthon van, és érdekli a téma, nem fogja megbánni, ha eljön. Nagyon érdekes dolgok vannak, itt a Dögös területén. A békák koncertje is nagyon szép, és biztos vagyok benne, hogy él itt olyan béka faj, amiről sokan azt sem tudják, hogy létezik.

a Gútai Madár és Természetbarát egyesület vezetője, Riflik Zsolt

Kik segítenek a nap folyamán? Milyen előadásokra, programra számítsanak a résztvevők?

Több neves szakember, kutató jelezte vissza, hogy tud jönni előadni, foglalkozni a résztvevőkkel. A horgászszövetségből eljön Horcsi, vagyis Horváth Péter, ő a halakkal foglalkozik, tart majd előadást a honos halakról, tudjuk, hogy a gyermekek közt is sok horgász van, biztosan fogja őket érdekelni. Elmondja, milyen halak vannak, a halászoknak van egy halász múzeumuk a Szabadidőközpont mellett, azt is kinyitják nekünk.

A másik témakör a Túzokos, amelyet Vajlik Katalin igazgatónő mutat majd be, arra kértem őt, hogy olyan fajról legyen előadás, ami majdnem kihalt nálunk, a túzok, mit kell róla tudni, hogyan él, miért tűnt már el majdnem, hogyan lehetne megmenteni.

Az ornitológiával többen is foglalkoznak/foglalkozunk majd, két vendégünk is lesz, az Országos Ragadozóvédő Egyesülettől, Roman Slobodník és Marek Gális. Roman gyűrűzni fog itt a Dögös területén, ornitológiai hálóval madarakat fogunk befogni és meggyűrűzzük őket, ez mindig nagy élmény a gyerekeknek, mert testközelben találkozik a madarakkal a gyermek. Arra számítunk, hogy nem lesz nagyon effektív a madárfogás, mert azt kora reggel, mikor még nincs meleg, nincs zaj, akkor szoktuk csinálni, de bízunk benne, hogy azért sikerülni fog, a fészkelési szezon közepén leszünk, a fiatal madarak már kirepülnek, bízok benne, hogy érdekes lesz.

Marek Gális egy érdekes programot mutat be. Ő madárvédelemmel foglalkozik, a villanyvezetékek szigetelésének fontosságát ismerteti majd, hoz magával különböző tárgyakat, amelyek azt segítik, hogy a madarak ne ütközzenek a vezetékeknek, ezért nem égetik meg magukat az árammal.

Érsekújvárból várunk egy úriembert, Peter Sima-t, ő rovarokkal foglalkozik. A hangyáktól a szitakötőig mindennel, bár a fő szakterülete a dongók.

Szintén Érsekújvárból jön Monika Sofková botanikus, az ő szakterülete a nem honos növényfajok, botanikára még szeretnék egy szakértőt meghívni, remélem, elfogadja, ő az Országos Természetvédelmi hivatalnál botanikus.

Az Országos Természetvédelmi Hivataltól meghívtam Kürti Sándort és Izsák Gábort, egész életükben a természet volt a főszerepben. A madarakkal kapcsolatban itt leszek én is.

Hol lesznek az előadások?

Az előadások és foglalkozások a Dögösben, a nagyréten lesznek, a gyerekeket csoportokra osztjuk, a lényege, hogy itt van ez a Dögös, mindenki tudja, hogy nagyon sok a szemét, meg csak a gond van vele, csak a rosszat sorolják, de én a másik oldalát nézem, ez egy kincs, egy természeti kincs. Fontos, hogy megismerjük az itt élő fajokat, ez a hangyától az átrepülő madarakon keresztül, a fákig, mindenre vonatkozik.

Sokat járok iskolába, óvodába előadni a gyerekeknek. Szeretnék rávilágítani arra, hogy van itt nekünk egy olyanunk, ami ingyen van, felveszem a cipőmet és kijövök, egy olyan természetünk van, amit sok helyen el sem tudnak képzelni és irigyelnek, hogy nekünk van. Ha valaki felveszi a cipőjét, kijön és sétál egyet a töltésen már közelebb kerül a természethez, és a természethangja a legszebb zene.

A rendezvény idejére elkészül az altán is, amit megpályáztunk a Duna Alapnál (Dunajský fond). Ebben nagyon sokat segített Béres Katika, sőt, ő csinálta igazából a pályázatot, és csinálunk egy 6×3 méteres altánt, az erre látogatók ott meg tudnak pihenni, lesznek vad kamerák is kirakva, azon látható lesz, ha valaki megrongálja. A város is támogat minket, kapunk padokat, sátrat, hogy legyen hol megtartani a rendezvényt.

 

vncs

'Fel a tetejéhez' gomb