Interjú

“Ha szellemi terméket állítunk elő az mindig kihívás”

Ez év márciusában Forgács Attila a Gúta Tv ügyvezető igazgatója politikai okokra hivatkozva beadta lemondását. Horváth Árpád Gúta város polgármestere ideiglenesen Kürti Zsoltot nevezte ki a helyi televízió vezetőjének. A posztra pályázatot írtak ki, melyre ketten jelentkeztek: Kürti Zsolt a Gúta Tv operatőre és Vadkerti Neszméri Csilla az Önkormányzati Szemle szerkesztője. Az öttagú bizottságnak végül Vadkerti Neszméri Csilla pályázata nyerte el a tetszését.

 Mi ösztönzött, hogy jelentkezz az igazgatói posztra?

Egész életemben fontos volt számomra, hogy a média területén dolgozhassak. Ha szellemi terméket állítunk elő az mindig kihívás. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a szakmám a hobbim. Eddig az írott sajtóban dolgoztam, vagyis nyomtatott lapoknál és hírportáloknál, ami más, mint a televízió, arról nem is beszélve, hogy jelen esetben nem szerkesztő, vagy riporter leszek, hanem gyakorlatilag egy céget kell vezetnem. Viszont mikor olvastam, hogy a felhívásban feltételként szabták a szakirányú szakmai végzettséget úgy gondoltam nekem való ez a munka. A főiskolán és különböző képzéseken olyan médiaszakemberektől tanulhattam, akik 20-30 éve voltak a szakmában. Nagy kedvencem volt például Borókai Gábor, akinek egy előadásán tanulhattam arról, hogyan kell például sajtótájékoztatót tartani, vagy hogy működik televízió világa. De már otthonról is sokat örököltem, hiszen édesapám is újságíró volt, többek között a Duna TV-nek és a Magyar Nemzetnek volt a pozsonyi tudósítója.

 2003-ban szereztél diplomát kommunikáció és művelődésszervező szakon, nyomtatott sajtó-felnőttképzés specializáción azóta milyen tapasztalatokat szereztél a média területén?

Viszonylag korán kezdtem, 17 éves koromtól írok rendszeresen, írásaim jelentek meg az Ifiben és a Szabad Újságban. 2003-ban az Új Szó belpolitikai rovatánál, majd a Szövetség a Közös Célokért pozsonyi irodájában dolgoztam. 2006-tól jelen voltam a Felvidék.ma alapításánál, ahol főszerkesztő-helyettes is voltam, 2009-től a Szabad Újság szerkesztőségében dolgoztam, ahol 2010-ben megbízott főszerkesztő is voltam. Jelenleg több újságnak is írok: szerkesztem az Önkormányzati Szemlét, írok a Gútaiújság.sk-ra és a Ma 7-re.

A Gúta Tv közszolgálati médiaszolgáltatás, célja a közszolgálat, vagyis a minél szélesebb rétegek kiszolgálása. Mit fogsz figyelembe venni a műsorok szerkesztésénél?

A műsor szerkesztés során fontos, a függetlenség. Egy-egy hírről, információról mindkét oldal véleményét meg kell jeleníteni, hogy a néző teljes képet kapjon. A gútatv.sk oldalon faliújságként programajánlót működtetnék, ahol az érdeklődők megtalálnák a napi aktuális eseményekre vonatkozó meghívókat.

Mi az ami még elengedhetetlenül fontos a Gúta TV esetében?

Fontos meghatározni a célcsoportot, hogy tudjuk kinek és mit kínálunk. A cél, hogy a legszélesebb nézői – fogyasztói réteget szólítsuk meg. Kiváló kezdeményezés az Aktivusz és a Kölyök tv műsorok, melyeket rendszeressé kell tenni a műsor struktúráján belül.

Fontosnak tartod az együttműködést más médiatermékekkel?

Mindenképpen fontos a megfelelő kommunikáció és ezzel együtt a kapcsolatépítés. Közmédiaként jó kapcsolatot kell építeni és megtartani a város vezetőivel, az oktatási intézményekkel és a közélet minden szereplőjével. Nélkülözhetetlen az együttműködés más médiatermékekkel, a szomszédos települések sajtó orgánumainak képviselőivel is, tapasztalatcsere és esetleges termékcsere szempontjából.

A TV városi költségvetésre támaszkodik ez stabilitást ad a szervezetnek, hogy szeretnéd még a gazdasági részt biztosítani?

Három szintről szeretném a gazdasági részt biztosítani: ezek a városi költségvetés, reklámforrások, és a pályázatok. Az első adott, a másodikat szükséges növelni a megfelelő marketinggel és a munkatársak ösztönző bevonásával, valamint projektjellegű pályázati források bevonásával.

Mi az, amin változtatni szeretnél?

A honlapot mindenképpen szeretném fejleszteni, hogy tájékoztatóbb jellegű legyen. A műsor struktúrája jó, nagyon jól kitalálták az elődeim, ez egy átgondolt szerkezet, amibe egyébként sok minden beleférhet. A műsorokat igazából csak bővíteni szeretném, de ugye minden anyagiak kérdése. Beszélgetős műsorokat szeretnék havonta, közelebb hozni az emberekhez az önkormányzati munkát, mert ez nem csak az ülésekről szól, sokkal több van mögötte, és befolyásolja a mindennapi életünket.

 

'Fel a tetejéhez' gomb