Régió

„Napjainkban talán a legnehezebb dolog a gyermekeket könyvek olvasására ösztönözni”

A magyar nyelv mesterei a Corvin Mátyás Alapiskola diákjai.

Második és nyolcadik helyezést értek el a gútai iskola csapatainak diákjai a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen június 13-án rendezett Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő döntőjében. Városunk tanintézménye évek óta kiemelten jól teljesít ezen a megmérettetésen, ahol nem csak a világ egyik legnehezebb és leggazdagabb nyelvét kell jól ismerni, de logikára és kreativitásra is szükség van.

Két csapatot indított 2021. szeptemberében a Corvin Mátyás Alapiskola az országos anyanyelvi versenyen, az egyik Kinderkommandó (9. osztályosok: Kürti Kristóf, Mátyus Zsófia és Simon Rozália), míg a másik HUmorzsák (két 7. és egy 8. osztályosból állt: Csehi Hajnalka, Kiss Barbara és Keszeli Glória) néven képviselte az intézményt és ezzel együtt városunkat is. A tudáspróbára közel negyven iskola nevezett, a gútaiak mindkét csoportja olyan jól szerepelt a selejtezőkön, hogy bejutott a júniusi döntőbe. A métán nyelvi játékokban, fejtőrökben és különféle rejtvényekben kellett kiválót nyújtani.

HUmorzsák (Csehi Hajnalka, Kiss Barbara és Keszeli Glória)

– A vetélkedő hagyományosan négy levelezős fordulóból állt, mindegyikben három feladatsor szerepelt. Célja az anyanyelvi ismeretek bővítése, szókapcsolatok, frazémák felismerése. Idén is többféle feladattípusban kellett jól teljesíteni, de mivel gyakran a jutalompontos szorgalmi feladatok alapos megoldásán múlik a döntőbe jutás, diákjainkkal is ezt tartottuk szem előtt. Nemcsak a magyar nyelvet kell magas szinten ismerni, használni, emellett a kreativitásnak, a gyors gondolkodásnak is nagy szerepe van, amiben szintén remekeltek a tanulóink

– fejtette ki Samu Krisztina, a csapatok felkészítő pedagógusa, aki arról is beszélt, hogy a corvinos diákok rutinosnak tekinthetőek az anyanyelvi versenyen, hiszen az ideivel együtt már negyedik éve jutottak be vezetésével a döntőbe, sőt dobogós helyen is végeztek már ezelőtt.

Annyira boldog voltam idén is a gyerekek sikerei láttán, mert napjainkban talán a legnehezebb dolog a gyermekeket könyvek olvasására, szorgalmi feladatok oldására ösztönözni, ráadásul úgy, hogy mindezt a szabadidejükben tegyék, amikor barátaik, osztálytársaik pihennek, tévét néznek vagy épp a számítógépükön, telefonjukon játszanak. A versenyre való felkészülés a tanórákon kívül, rendszeresen több órás elfoglaltságot is jelentett, ám ők ezt vállalták és az eredmény is mutatja, hogy mindez nem volt hiábavaló

– osztotta meg velem, s azt is elárulta, hogy a versenyen elért eredmény plusz pontokkal jár a középiskolai felvételinél is.

Kinderkommandó (Kürti Kristóf, Mátyus Zsófia és Simon Rozália)

A tanárnő elmondta, hogy szerinte a jó szereplés minden szinten pozitív, hiszen a gyerekeknek sikerélményt jelent, és gazdagítja tudásukat is, ami hosszú távon megtérül. Mindamellett az iskola hírnevét is öregbítik, és ezzel együtt tovább erősítik Gúta városát is a képzeletbeli kulturális térképen.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb