InterjúSport

Néhány éve még úszni is alig tudott, mégis világbajnok lett az ifjúságfalvai srác

Edzések helyett bulizásban, az élet habzsolásában jeleskedett Plavec Péter, aki három éremmel, köztük egy arannyal érkezett haza a február elejei lengyelországi, glogow-i jeges vizes úszó világbajnokságról. Azt mondja sosem akart sportoló lenni, ő csak egy módszert akart magának találni, amivel ki tud kapcsolni a dolgos hétköznapokból.

Az iskoláit Gútán is végző fiú az átlagos fiatalok életét élte, nem vetette meg a sportot, de ez sosem terjedt tovább annál, hogy a parkban focizzon, vagy gördeszkázzon egyet a városban. Nem tartották nagy tehetségnek, nem vártak tőle érmeket, neki sem voltak ilyen céljai, elvárásai.

Ha van a mulatozásnak, a bulizásnak rekordja én inkább azt a vonalat erősítettem, majd a tanulás után tíz évig folyami hajókon dolgoztam, ezt követően költöztem Bécsbe, ahol azóta is élek és dolgozom. Azonban alaposan túlhajszoltam magamat, ami már kezdett az egészségemre is hatni, ekkor olvastam a holland Wim Hofról, aki az úgynevezett hidegterápiával lépett túl egy depresszív életszakaszán, gondoltam ezt rajtam is segíthetne.
– mondja magáról a sportoló, aki előbb Pozsonyban rátalált Martin Thámra, majd Bécsben Josef Köberlre. Előbbi felkészítette őt a hidegterápiára, majd elsőként vele próbálta ki, milyen is jeges vízben mártózni, ezek után pedig az osztrák férfi volt, akitől megtudta, hogy nem csak csobbanni, de úszni, sőt versenyezni is szoktak hideg vízben.

Előtte nem tudtam, hogy ez egy sportág, persze láttam, hogy egyes országokban hagyományai vannak annak, hogy léket vágnak a befagyott tavakon és folyókon, majd beugrálnak vízbe és úsznak egy keveset, de nem gondoltam, hogy ez szervezett keretek között komoly versenysport is lehet.

Már az első hidegvizes élmény lényegében megváltoztatta az életemet, mert pont azt a földöntúli eufóriát, azt a boldogsághormon bombát robbantotta bennem, amiről előtte csak olvastam. Azt akkor és ott eldöntöttem, hogy ez kell nekem
– emlékszik vissza a sportoló, aki innentől arra koncentrált, hogy ő legyen a bajnok. Talált magának edzőt, aki tulajdonképpen megtanította normálisan úszni, mert ezt előtte főleg ösztönből tette, majd elolvasott minden ehhez kapcsolódó anyagot, és egyre inkább kialakította a sportolói életformáját. Bevallása szerint óriási szerencséje van, mert a felesége, Vivien is mellé állt a céljaiban és nélküle biztosan nem sikerült volna azzá válni, aki az elmúlt öt évben lett.

Amikor felidézem gyakran megmosolygom magamat, hiszen az elmúlt években olyan gyors és olyan mértékű változásokon mentem keresztül testileg és lelkileg is, ami sokaknak egy életen keresztül sem sikerül. Nagyon messzire kerültem attól, amikor elsőnek merültem az 1°C fokos vízbe, majd amikor a világbajnokságon kijöttem az Odera mellékágából tudva, hogy elnyertem az aranyérmet
– idézi fel a vele történteket a világbajnok úszó, akinek az úszás annyira az élete részév vált, hogy nyárra is talált magának versenyzési lehetőséget egy szintén extrém kategóriában.

Felvette tagjai közé a dunaszerdahelyi Sportfanatic úszó csapat, akikkel idén egy újabb Guinness-rekordok döntésére vállalkoznak, miután tavaly sikerült váltóban 24 óra 56 perc alatt leúszniuk oda-vissza az Észak-Írország és Skócia közti Északi-csatornát. A csapat összesen 79,9 kilométert tempózott a nyílt vízen és ezzel a teljesítményükkel minden eddigi próbálkozott maguk mögé utasítottak.

Nyáron megyünk az Egyesült Államokban először San Franciscoba, ahol a San Franciso-öbölben fogunk a város és a hírhedt börtön helyszínéül szolgáló Alcatraz-sziget között úszni. Remélhetőleg a rekord megdöntése után tovább repülünk a Hawaii-szigetekre, ahol O’hau és Moloka’i sziget közötti távon készülünk csúcsbeállításra. A kihívásnak kölcsönöz némi extrémitást, hogy a nagy távolságokon túl a tengeri áramlatok mellett a legnagyobb kihívást a cápák jelentik majd
– magyarázza a sportoló, akinek a meleg és hideg vizes kalandjait bármikor követhetjük az Instragam-oldalán.

Hidegterápia: ezt a módszert már régóta használják, ugyanis észrevették, hogy a szervezet az extrém hidegre öngyógyító mechanizmussal reagál. A külső bőrréteg rövid időre történő lehűtése többek között segít az anyagcsere fokozásában, csökkenti a szorongást, a fáradtságot, emellett javítja az alvás minőségét, és nem utolsó sorban erősíti az immunrendszert. Napjainkban ennek elterjedt a gépi formája is, amikor 1-3 percre, de akár - 90°C fokra lehűtik az embert. A hagyományos módszert jeges tavakban, folyókban végzik ez is ugyanúgy gyorsítja a sportsérülések utáni regenerációt, valamint serkenti a vérkeringést, és ezáltal fokozza az anyagcserét. Mindezeken túl a kezelések végén endorfin (boldogsághormon) szabadul fel olyan természetes eufóriát teremtve, amely közismerten segít a depresszió legyőzésében.


Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb