Hírek

Hétvégén nem nyitnak ki az eddig a város által működtetett COVID-19 mintavételi pontok

A város által működtetett hétvégi COVID-19 mintavételi pontok határozatlan ideig nem üzemelnek. Hét napnál nem öregebb negatív tesztre viszont a jövőben is szükségünk lesz. Gútán jelenleg három állandó mintavételi pont működik hétfőtől szombatig, kivételesen vasárnap (február 14-én) két tesztállomás is nyitva tart.

Február 8-tól működésbe lépő úgynevezett Covid- automata járványintézkedések enyhítésének és szigorításának automatizálását hivatott szolgálni a fertőzöttek aktuális számának tükrében. A Komáromi járás jelenleg a bordó besorolás alá esik, tehát ha ki szeretnénk mozdulni otthonról, a legtöbb esetben hét napnál nem öregebb, negatív tesztre van szükségünk. Példának felsorolunk néhányat a leggyakoribb tesztköteles esetek közül:

  • Február 10-től rendelkeznünk kell egy hétnél nem régebbi negatív teszttel, ha a fekete vagy a bordó járások valamelyikében munkába megyünk.
  • Aki tömegközlekedési eszközzel (vonat, busz) utazik munkahelyére, annak ugyancsak szüksége van hét napnál nem régebbi negatív tesztre. Ez minden járásra vonatkozik.
  • Ugyancsak kell negatív teszt a postára, bankba, biztosítóba, újságárushoz, cipőjavítóba, ruhatisztítóba, optikába, autó- és bicikli, valamint mobilszervizbe, kertészetbe. Minden járásban, egy hétnél nem régebbi.
  • Az iskolai/ óvodai alkalmazottak és az iskolába/ óvodába járó gyerekek egyik szülőjének a járás színétől függetlenül minden héten le kell teszteltetnie magát.

Ez a rendszer még valószínűleg egy ideig a mindennapjaink részét fogja alkotni. A Béke utcában üzemelő egy állandó mintavételi pont mellé az elmúlt hetekben megnyílt még kettő. A Jánošík utcai és kivételesen a Templom téri tesztállomás vasárnap is várja az érdeklődőket.

Az utóbbi hetek fontos változása a karanténkötelezettség tíz napról 14-re való hosszabbodása nemcsak a pozitívra tesztelt személyek esetében, de a velük egy háztartásban élőknek és kontaktszemélyeknek esetében is. A gútai városi hivatal nyomatékosan felhívja a lakosok figyelmét a karantén- előírások maradéktalan betartására. Amennyiben szükséges bevásárlásaikat nem tudják a rokonaikon, ismerőseiken keresztül megoldani, a városi hivatal rendelkezésükre áll a következő telefonszámon: 035/7900917.

Fotó: ZaMED, kolarovo.sk

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb