InterjúRégió

„A csallóközi emberek sokszor nem is tudják milyen értékekkel élnek együtt”

Szórakozás hagyományokkal, környezetvédelemmel a természetben

Túzokos-oktatóközpont vezetője, Katka Vajliková mesélt nekünk az általa vezetett intézményről és idézte fel Alsó-Csallóköz természeti és kulturális értékeit, melyeket szerinte minden itt élőnek fontos lenne ismernie.

Aranykert, vagy ahogy a gyerekeknek szokták említeni Tündérkert néven is emlegetik Csallóközt, a helyet, ahol élünk, ahol felnőttünk, ahol a gyermekeinket neveljük. Sok tudóst, művészt és sportolót adott már ez a terület a magyar nemzetnek, ám a természeti értékeiről, a kialakulásáról, sajátos állatvilágáról gyakran megfeledkezünk. Pedig napjainkban, amikor a klímaválság már az ajtónkon kopogtat, sőt már be is lépett rajta, talán nincs is fontosabb dolog, mint a természettel való együttélés szabályait elsajátítani. Többek között ez is a küldetése a Katka által irányított helynek.

Akik ellátogatnak hozzánk a Kosztolányi-tanyára, amit a többség csak Túzokosnak hív és megpillantják a százéves parasztházat, a körülötte működő gazdaságot gyakran elámulnak annak szépségétől, majd rácsodálkoznak az azt körülvevő táj csodáira, sokszínűségére, különösen akkor kapják fel a fejüket, amikor megtudják, hogy a túzok amolyan helyi madárfajta és már nagyon régóta összekapcsolódik a hely történetével. A csallóközi emberek sokszor nem is tudják milyen értékekkel élnek együtt

– fejtette ki az intézményvezető, aki elmondta, hogy az ökocentrumuk eredetileg egy túzok mentőállomás volt a 80-as években, mert a kihalás veszélye fenyegette ezt a magyar madárfajtát és a programjuknak egy sztármadaruk is volt, Karcsi, aki amolyan arcává vált az itt végzett tevékenységnek. Azóta jócskán kibővült a tanya küldetése és a játékos, interaktív oktatás került a fókuszba.

A legkisebbektől a legnagyobbakig, az óvodáktól az nyugdíjas otthonokig, illetve és bárkinek, aki vevő rá, programcsomagokat kínálunk. Nem csak a központunkat körülvevő tájat ismertetjük meg velük, de igyekszünk őket ösztönözni is a környezettudatos életre a mindennapokban. A múltban a helyiek összhangban éltek a természettel, ahogy mondani szoktuk a csallóközi ember nem harcolt a vízzel, az az élete része volt. Ezt jól példázza, hogy a régi időkben húsznál is több szava, kifejezése volt a vizes területekre az itt élőknek

– hangsúlyozta Katarina, aki arról is beszélt, hogy a történelem embereinek tapasztalatait ma is fel lehet használni, csak a kor igényeihez kell illeszteni. Olyan egyszerű, gyakorlatias ismereteket is meg lehet nálunk tanulni, hogy egy közkedvelt bográcsozást hogyan lehet úgy megrendezni, hogy az környezetbarát legyen, papírtányérok, műanyag evőeszközök és minden egyéb zöldnek éppen nem nevezhető hulladék nélkül.

Szeretnénk, ha az emberek megértenék, hogy van megoldás a klímaváltozásra, ez pedig mi magunk, az emberek vagyunk, ehhez pedig számos tippel szolgálunk. Minden információ, amit átadunk lényegében egy játék, legyen szó gyerekekről vagy felnőttekről, a célunk, hogy egy fantasztikus élményben legyen részük, ahol nem csak jól érzik magukat, de számos hasznos, érdekes és értékes információval gazdagodnak. Ezért is szerepel a palettánkon kincskeresésős kalandtúra és hasonló elfoglaltságok. Úgy gondoljuk, hogy egy átélt ismeret, egy tapasztalati úton szerzett tudás, információ többet ér minden tankkönyvnél

– ismertette az intézményvezető a programjaikat, majd elárulta, hogy jövőre már kerékpáros túrákkal is készülnek, és egy vadiúj épület is készül a tanyán, ahol csapatépítő tréningekre is várják a látogatókat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb