EseményHírekKultúraRégió

Egy napra Gútára figyelt a magyarság – A Magyar Szent Korona a városunkba látogatott

Csaknem kétezer ember vett részt az 1. Gútai Íjász Ünnepen április 14-én, melynek kiállítás, tárogatókoncert, történelmi, illetve hagyományőrző előadás és mezővárosi piac is a részét képezte. A siker olyan jelentős volt, hogy az esemény szervezői, már a jövő évi alkalmat tervezik.

Ökumenikus istentisztelet, tárogatókoncert, tánc, illetve kulturális előadások, lovas bemutató, tradicionális gyermekprogramok és természetesen a Magyar Szent Korona megtekintése is része volt az 1. Gútai Íjász Ünnepnek. A színes és sokoldalú esemény megálmodójával, főszervezőjével, a Guttúra elnökével, Méhes Csabával beszélgettünk, aki elárulta, hogy az elején korántsem ekkora eseményt terveztek.

Több százan kísérték a koronát a gútai katolikus templomból a Malomhoz Fotó: Guttúra/Nagy Benita

Első körben Mónus József Lászlót (Fehér farkas) többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjászt szerettük volna meghívni, ám egymás után jöttek az ötletek és egyszer csak úgy keltem fel reggel, hogy én elhozom a Szent Koronát Gútára, ami sikerült is

– kezdett bele a nem mindennapi történetébe az egyesületi vezető, aki azt is megosztotta a Gútai Újsággal, hogy a Gútáért Polgári Társulás társrendezőként az elejétől az esemény szervezője volt, akiket később többen követtek, főleg amikor körvonalazódott, hogy mire is készülnek.

Látványos lovasbemutató is a műsor része volt Fotó: Guttúra/Nagy Benita

Végre együtt tudott működni a legtöbb gútai polgári társulás és segíteni a másikat. Sokan hozzátették ehhez az eseményhez a maguk részét, sokak munkájából, energiájából született meg a rendezvény. Az önkormányzat, a hivatal, a városvezetés is maximálisan mellénk állt, ami külön öröm volt számomra, hogy vállalkozók is megkerestek, hogy szponzorálnák a megmozdulásunkat, szóval túlzás nélkül állíthatom, hogy a döntő többség minket támogatott, segített.

– fejtette ki Méhes Csaba, aki arról is mesélt lapunknak, hogy csaknem kétezer ember vett részt a rendezvényükön, akik között sokan voltak felvidékiek, de Magyarországról, sőt még a Vajdaságból, konkrétan Szabadkáról is érkeztek.

Csaknem kétezer ember volt kíváncsi az íjász ünnepre és természetesen a Magyar Szent Koronára Fotó: Guttúra/Nagy Benita

Legmerészebb álmaimban sem gondoltam, hogy ennyien ennyi felől Gútára látogatnak majd, amikor megpillantottam a hatalmas tömeget a Malomnál, összeszorult a szívem, amit melegség járt át. Felemelő érzés volt látni sok idős és a még több fiatalt, ez reményt adott, hogy áthagyományozható a magyarságunk történelme, kultúrája, maga a magyarságtudat. Ekkor éreztem igazán, hogy nagyon is van értelme annak, amit megálmodtunk és létrehoztunk.

– fogalmazott a főszervező, aki arról is informálta a Gútai Újságot, hogy a rendezvény után újabb komoly döntés született meg benne, méghozzá az, hogy kiterjesztik a Guttúra tevékenységét és kultúra ápolása, a hagyományőrzés is ezentúl a küldetésük lesz.

Látva, hogy mennyi embernek van erre igénye és milyen sikeres lehet az őseink tiszteletének ápolása, megismertetése, ami lényegében a kötelességünk is, egyhangúlag döntöttünk a továbblépésről. Sokan kérdezték tőlem az esemény után, hogy lesz-e folytatás és mivel készülünk. Kijelenthetem, hogy lesz és már vannak is ötleteink, fel is vettük a kapcsolatot más határon túli szervezetekkel, például Erdélyből, szóval a megkezdett úton megyünk tovább.

– zárta mondandóját Méhes Csaba.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb