Uncategorized @hu

Tíz szlovákiai vállalkozó terméke kapta meg a Dunamente Eredeti Termék védjegyet

A helyi termékek támogatása céljából Búcson július 20.-21.- én találkoztak a Dunamente határon átnyúló térség polgármesterei, vállalkozói, nonprofit szervezeteinek képviselői. Az eseményen az értékes szakelőadások mellett sor került a „DUNAMENTE EREDETI TERMÉK“ térségi védjegy bemutatására és ezen védjegy odaítélésére jogosult certifikációs bizottság első ülésére.

BUMM-HÍR

A LEADER csoportok találkozójának megvalósuláshoz anyagi támogatást nyújtott Nyitra Megye Önkormányzata. A bizottság a következő összetételben ülésezett: Szalay Rozália, a HACS ALSÓCSALLÓKÖZI TÁRSULÁS elnöke, Stubendek László, Komárom polgármestere, Horváth Árpád, Gúta polgármestere, Domin István Izsa polgármestere, Rácz László, Gellér polgármestere.

Forrás: Alsócsallóközi Helyi Akció Csoport
Forrás: Alsócsallóközi Helyi Akció Csoport

A Nagyszombat Megyéhez tartozó DUMAMENTE HELYI AKCIÓ CSOPORTOT a találkozón Polák László, Ekecs polgármestere képviselte, a komáromi székhelyű Regionális Fejlesztési Irodát pedig Andrea Fialová.

A „DUNAMENTE EREDETI TERMÉK“ térségi védjegy használatának jogosultságára benyújtott kérvények áttanulmányozása után a verifikációs bizottság tagjai 10 kérelmező kérvényét bírálta el pozitívan: Csizmadia Zalán – ZALIWAY Tanyról – hústermékek, Lakszakálasi Mezőgazdasági Szövetkezet, akit Farkas Ottó képviselt – tönkölyliszt, Pém Bálint – PEMAK Pathról – máktermékek, Karkó János Búcsról – bor, GEORGINA FARMA – Nagy Veronika Gútáról – sajtkészítmények, Varga Géza Karváról – gyümölcslevek, Duka Ferenc Karváról – szárított gyümölcs- és zöldség készítmények, Németh Zoltán Izsáról – méz és mézből készült termékek, Lögörpusztai Méhészet Nemesócsáról – méz, Kucsera Ilona Ekecsről – szárított zöldségtermékek.

Forrás: Alsócsallóközi Helyi Akció Csoport
Forrás: Alsócsallóközi Helyi Akció Csoport

A kérelmezőknek lehetőségük volt a helyszínen bemutatni magukat és termékeiket, melyeken a jövőben feltüntethetik a „DUNAMENTE EREDETI TERMÉK“ védjegyet.

A HACS a jövőben szoros együttműködést tervez a a régió kis- és középvállalkozóival a termékeik terjesztését és népszerűsítését illetően a célból, hogy az idelátogató turisták által kedvelt helyeken is hozzáférhetők legyenek ezek a termékek. Természetesen ugyanúgy fontos, hogy a hazai piacon is mindenütt megjelenjenek és elérhetőek legyenek, nem beszélve arról, hogy ezen termékekkel hithűen tudják bemutatni térségünket a nagyvilágnak.

A védjegy jelentőségét és fontosságát támasztja alá az a tény is, hogy a Nyitra Megye Önkormányzata a vállalkozásuk fejlesztésére olyan vállalkozóknak tervez vissza nem térítendő anyagi támogatást nyújtani, akik jogosultak a védjegy használatára.

Az Alsócsallóközi Társulás Helyi Akciócsoport idén szeptemberben várja a Mezőgazdasági és Területfejlesztési Minisztériumába benyújtott térségfejlesztési tervezetének (Stratégia CLLD) elbírálását, mely pozitív döntés esetén 2,7 millió eurót jelentene régióknak. Ezt az összeget a 33 tagközség területén működő
önkormányzatok, vállalkozók, nonprofit szervezetek, polgári társulások pályázhatnának meg és használhatnának fel 2023-ig.

(bumm)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb