Interjú

Ökoturistákat várnak Gútára

Jó embereket, a természetjárást kikapcsolódásként kedvelő családokat és pihenni vágyó vándorokat látnak szívesen Gútán. Ugyan még gyerekcipőben jár az egykori mezőváros idegenforgalmi vonala, ám az első lépések már megtörténtek.
BUMM-RIPORT

Sokszínű és változatos üdülési-kikapcsolódási lehetőségekkel várja látogatóit a Kis-Duna és a Vág összeölelkezésénél, Csallóköz észak-keleti csücskében fekvő kisváros. Hirdeti magát Gúta saját, a napokban bemutatott turisztikai információs gyűjtőoldalán. Ötletgazdája-kiviteleztetője és az egész turizmusi projekt elszánt és lelkes összefogója Forró Tibor, független városi képviselő, az idegenforgalmi bizottság elnöke.

Forró Tibor, az idegenforgalmi bizottság elnöke Gúta turisztikai lehetőségeiről beszélt.

A hellóGúta polgári társulás egyik irányvonaláról is beszélünk, amely csapatnak szintén Forró a vezetője. Fiatalok összehajoltak, hogy egy minden tekintetben átfogó és széleskörű turisztikai információs honlapot hozzanak létre, aminek a napokban volt a nem hivatalos bemutatója. Forró Tibor érdeklődésünkre kifejtette, számos változtatáson esett át a kivitelezés, ami folyamatosan változik, módosul újabbnál újabb látnivalókkal és városi érdekességekkel.

„A 2014-ben felállt új képviselő-testület egyik zászlóhajóvá tettük a három témakör körét felvevő bizottság. Égisze alatt a régiófejlesztés és a városi energiagazdálkodás mellett az idegenforgalom kiemelt szerepet kapott. A Nyitra megye által kiírt szakpályázaton tavaly illetve idén is sikerült 1700 eurót elnyerni egy Gúta turisztikai információs honlap létrehozására valamint a bővítésre, az oldal tartalma jelenleg is kidolgozás alatt áll” – kezdte a beszélgetést Forró Tibor.

Gútán leginkább a vízimalom és térsége vonzza a turistákat.
Gútán leginkább a vízimalom és térsége vonzza a turistákat.

visitkolarovo.eu nyitóoldalán számos hasznos információt megtalál az érdeklődő. A magyar és a szlovákon kívül angolul és németül is tájékoztatót lehet olvasni. Hét témakörben informálódhatnak a Gútára látogatók: éttermek, szálláslehetőség, egészségügyi és egyéb szolgáltatások, valamint szórakozás, szabadidő-sport illetve város és közügy menüpontokat lehet megtalálni. Központi eleme egy gútai imázsvideó, amiben a mintegy tizenegyezer lélekszámú kisváros kiemelkedő közösségi pillanatait fogja össze.

„Célunk volt egy olyan hangulatvideó létrehozása, amely megtekintésekor a néző átérezhesse, milyen élmények megélésére van Gútán lehetőség. A mozgóképes városimázs-filmet az oldal szöveges-képes tartalma kiegészíti, illetve készül Gúta bemutatkozó brossúrája nyomtatottan is, amit terveink szerint különféle turisztikai desztinációkba kívánunk eljuttatni. Ennek nyomtatására háromezer eurót hagyott jóvá a város” – meséli Forró Tibor.

A város központjában lévő Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébániatemplom barokk stílusban épült az 1723-24-es években, egy régebbi, tűzvész által elpusztult gótikus templom helyén.
A város központjában lévő Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébániatemplom barokk stílusban épült az 1723-24-es években, egy régebbi, tűzvész által elpusztult gótikus templom helyén.

Gútára a csendes környezetben való elmélyülést, pihentető madárcsicsergést és páratlan zöldövezeti térséget igénylő, lényegében ökológiai turistákat várnak. „Elsősorban olyan embereknek lehet egy nyugodt üdülőövezet, akik a régióra jellemző sportot űzik, mivel a horgászat szerelmesei is megtalálják a számításaikat. De a szabadidőközpont különféle foglalkozásai is számos kikapcsolódási lehetőséget ígérnek. A bemutatkozó honlapon közlekedési útvonalak – közút és kerékpárút – is megtalálhatóak, illetve látványosságok rövid bemutatása is olvasható. A kihagyhatatlan mini várostörténelmet Angyal Béla helytörténész jegyzi, a nyomtatott brossúrában Horváth Árpád polgármester köszöntője lesz olvasható. Megpróbáltunk jellegzetes gútai szabadidős foglalkozásokat is feltüntetni. Kiemelném a Vermes törzs lovasíjász-táborait, amelyre messzi földről érkeznek érdeklődők” – fogalmaz Forró Tibor.

Gúta szökőkútjai friss felüdülést kínálnak.
Gúta szökőkútjai friss felüdülést kínálnak.

Hozzáteszi, elsősorban azt szeretnék elérni, ha Gúta és környéke – beleértve a néhány kilométerre található Túzok-farmot is – Nyitra megye pihenőövezete lenne. Terveik között szerepel a turisták számára ingyenes wifi-spotok létrehozása, élő mailcímes elérhetőséget megadva, amelyre direct marketingszerűen hírlevélben tájékoztatást küldenének a városban tartandó rendezvényekről-eseményekről. A távlati tervekből sincs hiány. Eszményi lenne a polgármesteri hivatalon belül ismét kialakítani a szervezési osztályt, aminek egyik feladata a városi turizmussal való foglalkozás lenne. Forró Tibor elárulta, egyik kedvelt hely mindenképpen a vízimalom és annak területe, amelyre cölöpökön álló mintegy 86 méter hosszú, Közép-Európa leghosszabb fedett fahídja vezet. Gúta egynapos kirándulóhelynek kiváló, de akár a hosszabb távú, a békés és nyugodt légkörre vágyó kirándulók kedvelt uticélja lehet.

(bumm, Borka Roland, Fűri Gábor felvételei)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb