EseményKultúraSzínház

„Kellék az egész világ, és kellék benne minden férfi és nő”- A színészlegenda, Kern András Gútán vendégszerepel

Tizenöt éve töretlen sikerrel bújik a Kossuth-díjas művész Bieder József kellékes szerepébe. A közkedvelt monodráma október 28-án Gútán is megtekinthető lesz a Városi Művelődési Központban.

Egy este Kern Andrással, miközben a művész csak velünk, nézőkkel kommunikál, illetve mesél magáról és a színészvilágról. Sokan vágytak már erre és a jó hír, hogy ez már nem csak álom, hiszen a magyar színész-rendező a városunkban vendégszerepel, A kellékes című egyszemélyes darabjával. A produkció körbejárta már Magyarországot, sőt azon túl is bemutatkozott, ám ezúttal köszönhetően a YEAh Event & Production Agency-nek a településünkön is megtekinthető lesz októbert 28-án este 7 órától a Városi Művelődési Központban. Jegyeket az előadásra a ticketportal.sk-n lehet vásárolni.

A Ki mit tudtól a Kossuth-díjig

Az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb és legnépszerűbb színpadi alakja Kern András, aki felsorolni is nehéz lenne a legemlékezetesebb alakításait, szerepeit. A színész, rendező, író, producer csaknem 60 éve a világot jelentő deszkákat koptatja és nem csak, hogy nem akarják megunni, de újra és újra látni akarják a művészetét. Ami a szakmájából kihozható, ami elérhető, legalábbis Magyarországon azt ő ahogy mondani szokás kimaxolta. Lehetett ő Pityke őrmester, Kardos doktor, vagy éppen a Privát kopó, de el is foghatott egy levelet is, sőt miniszterként félre is léphetett, akkor is, mindig is imádta a közönség. Már 1962-ben megismerték, amikor paródiákat adott elő a Ki mit tudban, pedig még csak középiskolás volt. 1970-ben végezte el el a főiskolát, kis túlzás mondhatjuk, hogy azóta sikert-sikerre halmoz legyen szó játékfilmről, sorozatról, színpadi műről, de énekesként is jelentős karriert tudhat maga mögött.

Jelenet A kellékesből Fotó: Orlai produkció

Egyszemélyes produkció

Monodráma, azaz egyetlen egy ember a főszereplő, aki általában egy történetet mesél el, és ez nincs másképpen A kellékesben sem. Eberhard Streul kellékes-revüje nyomán Parti Nagy Lajos írt magyar darabot egy színházi kellékes nagy pillanatából, színházi estéjéből, amelyben Kern András Bieder József színházi kellékest kelti életre.

A mit sem sejtő kellékes pakol az üres színpadon, és fölnézve közönséggel, méghozzá telt házzal találja magát szembe. Először megriad, nem tudja, hogy oldja meg ezt a szokatlan, már-már szürreális helyzetet, végül megdicsőül. E hajdani segédszínész, ez az örök háttérember mesélni kezd az életéről, ami a színház, s a színházról, ami az élete. Vélhetően nem az első, de alighanem utolsó „fellépésén” minden képességét, tapasztalatát és képzeletét mozgósítva elvarázsolja, elszórakoztatja mindazokat, akiket a nézőtéren lát. Az összes magánszám, az összes produkció természetesen róla szól.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb