EseményHírekKultúra

„A felvidéki magyar pedagógusokért dolgozunk” – Kitüntették Szőköl Istvánt

Csaknem húsz éve a katedra az otthona Szőköl Istvánnak, aki bár nem tősgyökeres gútai, de bevallása szerint otthonra talált városunkban.

Mindig büszkék vagyunk, amikor megtudjuk, hogy városunk egyik lakója tudásával, tehetségével, szorgalmával valami olyan teljesítményt, eredményt ér el, amire sokan odafigyelnek, amire büszkék lehetünk, ami tovább erősíti, öregbíti városunk hírét és amiről elmondhatjuk, hogy igen, ő is gútai. Szőköl István kicsit kilóg a sorból, hiszen az általa végzett munka nem mérhető le gólokban, érmekben, mint egy sportoló teljesítménye, nem látható úgy, mint egy művész telt házas előadása, koncertje, hiszen életét arra tette fel, hogy a szlovákiai magyar nemzetiségű pedagógusokat és ezzel a felvidéki magyarok nemzedékeinek jövőjét segítse, támogassa. A gútai férfi bevallása szerint munkájára hivatásként tekint, amit szívvel-lélekkel végez és amit most a szakma is elismert, hiszen A szlovákiai magyar nyelvű oktatást támogató tevékenységért díjazták a Szlovákiai Magyar Pedagógusok XXIX. Országos Találkozóján, Rozsnyón április végén.

Szőköl István díja a hozzá tartozó oklevéllel Fotó: Facebook

Nagyon büszke vagyok a díjra, ám hangsúlyozni szeretném, hogy bár ezt nekem címezték sosem kaphattam meg volna azok nélkül a szakmailag felkészült, nagy tudású, elhivatott emberek nélkül, akikkel együtt dolgozom és akik nap, mint nap segítik a munkámat, a munkánkat

– fejtette ki Szőköl István, aki arról is beszélt a Gútai Újságnak, hogy egyáltalán nem számított a szakmai elismerésre, illetve mióta ezt kiérdemelte még nagyobb felelősséggel tekint a munkájára és rendkívüli örömmel tölti el, hogy az figyelmet kapott.

Célunk az Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézetnél, hogy valamennyi szlovákiai magyar pedagógus, nevelő a bölcsődei dolgozóktól az egyetemi előadókig magyar nyelven tanulhasson, magyar nyelvű szakkönyveket olvashasson, illetve minden a hivatását segítő anyag, kiadvány, jegyzet magyarul elérhető legyen a számára, valamint nem utolsósorban magyarul is vizsgázhasson az azokból megszerzett tudásból Röviden, a felvidéki magyar pedagógusokért dolgozunk.

– fogalmazott a díjazott pedagógus, aki azt is megosztotta velünk, hogy külön öröm számára, hogy Gútán valamennyi magyar nyelvű oktatási intézményt és azok dolgozóit is segíthette már munkájával.

A büszke díjazott a kollégáitól kapott ajándékkal Fotó: Facebook

Az a munka, amit a kollégáimmal végzünk hatszáznál is több intézményt érint, így több ezer pedagógust segíthetünk, akik százezernyi gyermekre gyakorolnak hatást, befolyásolják az életüket, valamint életben tartják a magyar nyelvet, azzal együtt a kultúrát, a történelmet és mindent, ami ehhez kapcsolódik.

– mondta Szőkül István, aki kiemelte, hogy igazi boldogság neki az a tény, hogy Szlovákia egyik legjobb alapiskolája Gútán működik és örömtelinek tartja, hogy a város vezetése is rendelkezésre álló eszközeivel támogatja a gútai oktatási intézményeket és azok dolgozóit.

Amikor sok évvel ezelőtt Gútát választottuk otthonunknak a feleségemmel, többek között az iskolák minősége is sokat nyomott a latba a város utánozhatatlan miliője mellett.

– zárta Szőköl István.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb