Sport

Gútai sportoló az  Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon

Magyarország az utóbbi pár hétben több jeles sporteseménynek is otthont adott. Az Úszó-világbajnokság és a Forma-1 mellett a  XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak is, mely Győrben került megrendezésre. 2017. július 23-án kezdődő sporteseményen egy héten keresztül 50 ország mintegy  négyezer 14 és 18 év közötti fiatalja mérte össze erejét.

 

Kárpáty Ernő, Szabó Veronika, Szabó Róbert, Szabó Margaréta, Vincze Ferenc (foto: Fűri Gábor)

 

AZ EYOF TÖRTÉNETE
Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előző elnöke 1990-ben kezdeményezte az európai nemzetek 18 éven aluli fiataljai számára olimpiai esemény létrehozását. Az európai ifjúsági olimpiai fesztiválon a sport, a kultúra, az oktatás és a fair play is hangsúlyt kap. A kétévente, külön téli és nyári sportágaknak meghirdetett EYOF-on találkoznak először a sportolók az olimpia eszmeiségével, egyetemességével, értékrendjével, jelképeivel és eseményeivel.Természetes Rogge elnök úr ezen felül magas szintű nemzetközi versenyzési lehetőséget is biztosítani kívánt a jövendő olimpikonjainak. Hasonlóan az olimpiai játékokhoz vagy más kontinentális bajnokságokhoz az EYOF versenyeit sem minden évben tartják. A négy éves olimpiai ciklushoz igazodva és az olimpiákat nem zavarva minden páratlan évben rendezi az Öreg Kontinens az utánpótlás mára már talán a legrangosabb seregszemléjét.

 

https://www.youtube.com/watch?v=FDx3-iWbfm4&feature=youtu.be

 

 

A Szlovák Olimpiai Bizottság 79 tagú tábora utazott ki az eseményre. Az 54 sportoló mellett Győrbe utazott egy kassai szakmai delegáció is melynek küldetése az esemény megrendezésével járó szervezési stratégiák megfigyelése volt, ugyanis 2021-ben Kassa városa ad otthont e jeles eseménynek.

 

EYOF 2017, Győr (foto: Fűri Gábor)

 

Az előbb említett 54 tehetséges fiatal sportoló között volt városunk szülöttje, a 17 esztendős Szabó Veronika cselgáncsozó is. Veronika csupán négy éve tagja a gútai Judo Klubnak. Ez idő alatt a kitartó és alázatos munkájának köszönhetően sikerült országos bajnoki címet szereznie és kvalifikálnia magát egy olimpiai eseményre ami, nyugodt szívvel kijelenthetjük, minden sportoló álma. Egy ilyen eseményre nem egyszerű kijutni. Ezt bizonyítja az is, hogy Gútáról eddig csak 3 sportolónak sikerült. 1999-ben Szabó Ákosnak aki Dániában, Esbjerg városában lépett a tatamira, 2007-ben Kárpáty Gergelynek akinek Szerbiában, Belgrádban sikerült elnyernie az előkelő 9. helyezést.

 

Szabó Veronika (foto: Fűri Gábor)

 

Veronika szerdán, július 26-án, 48kg-os súlycsoportban lépett a tatamira. Ellenfele a spanyol Paula ROSET MARTIN volt, aki a küzdelem során jobbnak bizonyult, ezért ő jutott tovább. Mivel a spanyol nem jutott be a legjobb 4 versenyző közé, így nem maradt lehetősége javításra vigaszágon. Veronika négy éve, sport karrierje kezdetén, nem gondolta, hogy ilyen eredményeket sikerül majd elérnie. Elmondása szerint családja, edzői és barátai – akik egyben példaképei is- támogatásának sokat köszönhet. Annak ellenére, hogy helyezés nélkül tért haza, egy percig sem csügged, küzd tovább. Sosem éri meg feladni!

 

Veronikának szívből gratulálunk és sok sikert kívánunk a továbbiakban!

 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb