Ajánló

100 éve szétválasztva – Trianon és a jelen

A trianoni évforduló végett az e heti Privát Szoba adására a mai napon, szerdán kerül sor, 18:00 órai kezdettel. A téma magától értetődő, a centenárium kapcsán fogják a meghívott vendégek gondolataikat megosztani egymással és a hallgatósággal. Megfogalmazzák, hogy az elmúlt 100 év során hogyan is alakult a felvidéki magyarság mellett a többi határon túli magyar közösség helyzete, milyen megpróbáltatásokon kellett átesnie, napjainkban tulajdonképpen mit is jelent Trianon, a szó hallatán kiben milyen érzések törnek elő. Továbbá a beszélgetés arról is fog szólni, hogyan képzelik el a jelenlévők a jövőt, mit jelent a nemzetegyesítés, és a “Kárpát Haza” program. Őszintén megvitatásra kerül, hogy az elmúlt 100 év tükrében most vajon milyen kondícióban van nemzeti téren az összmagyarság. Az e heti közreműködők, íme:

Kulcsár László, CsC – emeritus professzor, szociológus, jogász, egyetemi tanár. Egerben született, sikeres érettségi vizsgát Ócsán tett. 1970-ben az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett egyetemi végzettséget. A Magyar Tudományos Akadémia ösztöndíjasaként végezte PhD. tanulmányait. 1986-ban védte meg doktori disszertációját. 1970-től tudományos kutatóként dolgozott a Tömegkommunikációs Kutatóközpontban. 1986-tól egyetemi tanárként különböző funkciókat betöltve dolgozott a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, többek között a Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási Intézet igazgatójaként. 2009-től a Soproni Egyetemen tanít, ahol jelenleg Az emberi erőforrások társadalmi-gazdasági összefüggései PhD. programvezetője. Számos szakmai úton vett részt, vendégelőadóként megfordult a világ számos egyetemén. Tagságai: Magyar Szociológiai Társaság, Magyar Statisztikai Társaság, Magyar Regionális Tudományi Társaság, Regional Studies Association, Rural Sociological Society (USA), European Society for Rural Sociology, Appalachian Studies Association (USA). 2011-2017 között az MTA Veszprémi Területi Bizottságának volt az elnökhelyettese.

Öllös László, PhD.– politológus, publicista, egyetemi tanár. Dunaszerdahelyen érettségizett 1975-ben. 1983-ban tanári oklevelet szerzett a pozsonyi Comenius Egyetem magyar–történelem szakán. 1994–1995-ben a budapesti Közép-európai Egyetem Politikatudományi Tanszékén szerzett másoddiplomát politológiából. 1995–1996-ban a New York-i New School of Social Research ösztöndíjasa. 2004-ben politikai filozófiából PhD-fokozatot szerzett. A rendszerváltást megelőzően a Csemadok KB munkatársa volt, és a pozsonyi magyar gimnázium tanára. Az 1980-as években bekapcsolódott a Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottságának munkájába, és egyik alapítója volt a Független Magyar Kezdeményezés mozgalomnak. 1996-tól a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet elnöke, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Politológia és Európai Tanulmányok Tanszékének oktatója, valamint a komáromi Selye János Egyetem vendégelőadója. Tagja volt a Nemzeti Emlékezet Intézete Elnökségének. A Fórum Társadalomtudományi Szemle első főszerkesztője, később a szerkesztőbizottság elnöke. 2005-től az MTA köztestületi tagja.

Király Zsolt – közgazdász, publicista, politikai tanácsadó. Az Ipolysági Magyar Tannyelvű Gimnáziumban érettségizett. Egyetemi diplomát a Pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett 2001-ben. Újságírói pályafutása során dolgozott a týždeňnél és a Heti Válasznál. 2007-ben többedmagával megalapította a mára az egyik legsikeresebb szlovák médiatermékké vált Körkép.sk internetes hírportált, melynek mind a mai napig alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. A közéletben is aktív, különböző pozíciókat is betöltött a Magyar Közösség Pártján belül. Több kampányban és szakmai tréningen közreműködött politikai tanácsadóként és kommunikációs szakértőként. A Vox Juventae polgári társulás elnöke, mely szervezet a közélet iránt érdeklődő szlovákiai magyar egyetemisták és volt egyetemisták közössége.

Az adást szerkesztette és ez alkalommal is fogja moderálni: Samu István társadalomkutató, tanár.

Varga Dávid

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb