Ajánló

Tetszhalott a felvidéki politika? avagy Kifordult a világ?!

A címben említett kérdésekre választ kapunk az e heti Privát Szobában. Ezen a héten 2 téma fogja képezni a beszélgetés tárgyát. Az elsőben, mint már megszokhattuk a gútai székhelyű online talkshowban hétről hétre górcső alá kerülnek a felvidéki közélet aktuális történései, és ez alkalommal sem lesz másképp. Most a Szlovákiában élő magyarság politikai érdekképviseletével kapcsolatos esélylatolgatások kerülnek elemzésre, és kiderül, vajon új erőre tud e kapni a tetszhalott állapotból a törvényhozás szélére sodródott felvidéki politikum.

A másik téma egy kissé pikánsabb lesz, melynek címe: Kifordult a világ?! – szexizmus. Okkal feltételezhetjük, a szexualitáshoz más beállítotsággal viszonyulnak a nők, ès máshogyan értelmezik azt a fèrfiak. Vajon mindkèt irányba a szèlsőséges nèzeteknek kell teret nyerni? Minderre választ adnak az e heti meghívott vendégek:

Bajcsi Ildikó, PhD. – történész, tudományszervező. A komáromi Kempelen Farkas Középiskolában érettségizett, és ezt követve a Selye János Egyetem magyar nyelv és irodalom – történelem szakán szerzett egyetemi végzettséget. Doktori tanulmányait az Eszterházy Károly Egyetemen folytatta. A közösségi élet terén is aktív, többek között a fiatal kutatókat és doktoranduszokat TéKa (Szlovákiai Magyar Fiatalok Tudományos és Kulturális Társulása) és az Impulzus szervezet elnöke, valamint a Mária Rádió alelnöke. A 2020-as parlamenti választásokon résztvevő Összefogás mozgalom oktatási- és ifjúsági programjának koordinátora.

Nagy Olivér – evangélikus lelkész. A királyhelmeci gimnáziumban tett sikeres érettségi vizsgáját követően a Pozsonyi Comenius Egyetem Evangélikus Teológiai Karán szerzett diplomát. 2006 óta Alsószeli Evangélikus Egyházközségének lelkésze. Az egyedüli szolgálatban lévő szlovákiai magyar evangélikus lelkész, aki felvállalja a magyar hívekkel folytatott munkát. Számos kezdeményezésbe kapcsolódott be, többek között tevékeny résztvevője a Magyar Evangélikus Egyház életének. Alsószeli önkormányzati képviselője is volt. Feleségével két fiúgyermek édesapja.

A műsort ezúttal is Samu István tanár, társadalomkutató szerkesztette és fogja vezetni.

Varga Dávid

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb