Közigazgatás

Covid- infó: százalékok, rendeletek, változások a jövő héttől

Ma 17:00-kor befejeződött városunkban az országos tesztelés harmadik fordulója. A következőképpen alakultak az eredmények:

Ezen a hétvégén összesen 4445 személyt teszteltek Gútán, ebből 75 személy tesztje lett pozitív, ez 1,69%. Összehasonlítva az előző hétvége teszteredményeivel, mikoris a pozitívak aránya 1,53% volt (72/4691), a mostani hétvégén kicsivel alacsonyabb volt a részvételi arány de emelkedett a fertőzöttek száma.

A Közegészségügyi hivatal rendelete alapján holnaptól, azaz február 8.-tól, tíz napról 14-re hosszabbodik a karanténkötelezettség nemcsak a pozitívra tesztelt személyeknél, de a velük egy háztartásban élőknek és kontaktszemélyeknek is. A rendelet részletesen ide kattintva olvasható.

Az elmúlt hét egyik legnagyobb bizonytalanságát az iskolák újranyitásának a kérdése okozta. Végül a döntés a helyi önkormányzatokra hárult. Horváth Árpád polgármester a tegnapi nap folyamán a városunkban működő óvodák és iskolák vezetőivel döntött úgy, hogy az alapiskolák nyitását határozatlan időre elhalasztja!

Az óvódák ugyan úgy mint eddig, a kritikus infrastruktúrákban dolgozók, valamint azon szülők gyermekeit fogadják, akik a munkaadó döntése értelmében nem tudják a munkájukat otthonról végezni. Az intézmények vezető minden esetben egyéni mérlegelés alapján döntenek.

Horváth Árpád polgármester tájékoztatója :

Tisztelt Pedagógusok! Tisztelt Szülők! Kérem, engedjék meg, hogy tájékoztassam Önöket a mai napon meghozott döntésünkről. Február 7.-én a délelőtti órákban összehívtam a városunk területén működő óvodai és alapiskolai intézmények vezetőit. A február 6.-ai, szombati eredmények ismeretében nem tartom helyesnek az iskolák hétfői megnyitását. Átérzem a szülők és a gyermekek feszült helyzetét és tudom, hogy a döntő többség örült annak a hírnek, hogy hétfőtől megnyílnak legalább az alsó tagozatok. Jómagam is óriási szükségét látom az iskolák beindításának. A mostani kritikus epidemiológiai helyzet azonban józanságra és fegyelemre int. Nem sodorhatjuk veszélybe a pedagógusok társadalmát, hiszen már ezekben a napokban is sokuk karanténba kényszerült. Az eddigi ismeretek is azt mutatják, hogy a gyermekek gyorsan terjesztik a fertőzést pedagógus és szülő valamint szülő és szülő közt, akkor is, ha ők maguk szinte észrevétlen esnek át a fertőzésen. A döntést nekünk kell itt helyben, Gútán meghozni. Kevés, késedelmes és kicsit sem mondhatóak irányadónak az állami szervek határozatai. A tények ismeretében, valamint az ajánlások alapján most egyet tehetünk – türelemmel folytatni az otthoni távoktatást. Reményeink szerint még a februári hónapban nagyot fordulhat a helyzet és gyermekeink visszatérhetnek az iskolapadokba. Addig is a szabályok szigorú betartása mellett vigyázzunk magunkra és egymásra! Köszönöm megértésüket!

Tisztelettel Horváth Árpád Polgármester, Gúta, 2021. február 7.

Negatív teszt felmutatására február 10-től, szerdától lesz újra szükséges, ezért ha valakinek nemsikerült a hétvégén leteszteltetnie magát, a hét első felében még megteheti. A városunkban működő egy állandó mintavételi pont mellé csatlakozott három új is. A teljes listát elérhetőségekkel és nyitvatartási idővel az alábbi linken találják.

Fotó: TARS

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb