Közigazgatás

Lesz szag vagy nem lesz szag

Biztos jó helyen épül a szennyvíztisztító

Több évtizedes probléma Gúta városának szennyvízkezelése, ami talán célegyenesbe ért, hiszen március 22-én megtörtént az új víztisztító telep alapkőletétele. Az ünnepségnek sajátságos hangulatot kölcsönzött, hogy a ceremóniára érkező képviselőket hangos tüntetők fogadták, méghozzá annak az iskolának a diákjai, ami a leendő üzemtől alig kétszáz méterre található. A helyszínen is mindenki elmondta, hogy szükség van az új telepre, azonban annak elhelyezésének a kérdésében erősen ütköznek az álláspontok.

Sokrétű kérdés a település szennyvíz ügye, hiszen egyfelől környezetvédelmi, mert a város lakói által termelt szenny nagyobb hányada tisztítatlanul a Vág folyóba kerül, azt, hogy ez milyen károkat okoz a környékbeli ökoszisztémának felesleges volna felsorolni. Éppen ezért Gútán feltehetőleg nincs is olyan ember, aki ne értené meg, ne érezné szükségét annak, hogy elkészüljön végre egy telep, ahol a város által termelt szennyvíz az előírásoknak, és a kornak megfelelően lesz kezelve. Azonban mégis különböző érdekellentétek feszülnek egymásnak, ami abból adódik, hogy a tervekben rögzített üzem közelében egy magániskola található, illetve lakóházak is vannak ott, sőt a közeljövőben egy lakópark is várhatóan itt fog felépülni, ami a gútai városfejlesztési tervben is szerepel. Nyilván senki sem szeretne egy szennyvíztelep mellett lakni, élni, főleg nem iskolába járni. Éppen ezért mi megszólaltattuk a város polgármesterét, és a tanintézmény vezetőjét is, hogy mindegyikük elmondhassa az álláspontját.

Én megértem, hogy aggódnak a környéken lakók és elmondtam a helyszínen is a demonstrálóknak, hogy nincs mitől félniük, mert nem kell a kellemetlen szagoktól tartaniuk, egyszerűbben mondva nem lesz büdös a telep közelében – mondta Horváth Árpád.

Ezzel szemben Szokol Dezső iskolaigazgató elképzelhetetlennek tartja, és semmilyen garanciát nem lát arra, hogy az új telepnek nem lesznek szagártalmai.

A mi iskolánkban gyakoriak a kültéri foglalkozások, tanórák, így különösen érintettek vagyunk. A leendő építmény dél-nyugatra lesz a várostól, és az uralkodó széljárás miatt, különösen nyáron, amikor magas a páratartalom a bűz a lakott részek felé fog terjedni, ez egyszerű fizika. Maga a telep tervezője is beismerte nekem, hogy nem szagtalan egy ilyen üzem, szóval kár volna bárkinek az ellenkezőjét állítani. Talán nem véletlen, hogy a diákjaink aggódnak, ők szervezték a tüntetést is, ami a polgármesteri dezinformációval ellentétben egyáltalán nem volt kötelező a tanulóinknak és nem a tanáraink vezényelték ki őket

fejtette ki az iskolaalapító, aki emellett egész egyszerűen nem érti, hogy miért nem lehetett ezt a telepet messzebbre tervezni, és akkor ez az egész problémakör nem is létezne, illetve azt is kifogásolja az intézmény fenntartója, hogy az előzetes ígéretekkel szemben a tanintézménynél elmaradt az ilyenkor előírt állapotfelmérés, és egyeztetés is.

Természetesen megtörtént az egyeztetés a környék lakóival, hiszen enélkül az engedélyek sem adhatóak ki, elkészült a környezetvédelmi hatástanulmány is – idézte fel Horváth Árpád a történteket.

Szokol Dezső arról is beszélt, hogy megígérték neki, hogy elviszik az egyik pozsonyi víztisztító állomáshoz, ami hasonló, mint amilyen a gútai lesz, azonban helyette a párkányihoz vitték, ami a városon kívül van, így esélye sem volt az összehasonlításra és állítása szerint ezt több önkormányzati képviselő is nehezményezte. Ezenfelül sokan aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy nincs garantálva a város felé, az új telep elkészülésének dátuma, illetve nem ismeretesek a megállapodás részletei sem.

Valóban, pontos dátuma nincs 18 hónap van a kivitelezésre, és ezt 15-re szeretné a kivitelező lecsökkenteni. Nem olvastam a szerződést, így nem tudom, hogy milyen biztosítékok szerepelnek benne a város felé, de majd kikérem az iratot, ám biztos, hogy rögzítettek ilyen pontokat benne, hiszen egy drága és nagy volumenű beruházásról beszélünk – mondta a polgármester.

Az iskolaigazgató kifogást emelt azzal kapcsolatban is, hogy szerinte a polgármester nagy nyilvánosság előtt olyan kijelentéseket tett rá, hogy ő személy szerint a gátja az üzem elkészülésének, azonban Horváth Árpád nem emlékszik arra, hogy ez megtörtént volna.

Én nem haragszom, vagy neheztelek Szokol úrra, megértem, hogy ő és a környékbeliek aggódnak, de ahogy azt már annyiszor elmondtam, nem kerülnek semmilyen hátrányba, nem csökken az ingatlanjuk értéke, nem kell szagártalmaktól félniük a szennyvíztisztító telep miatt, amikor az elkészül – zárta mondandóját a városvezető.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb