Interjú

HALÁSZ BÉLA: „A jelenünk közös, a jövőnk is legyen az!”

A Pozsonyi Műszaki Egyetem Építőmérnöki karán szerzett mérnöki oklevelet, civil „harcosként” mindig tevékenykedik, dolgozik valamin, ami a lakosok életét jobbá teheti, játszóteret építtetett, koncerteket és előadásokat szervez (az ő meghívására érkezett nemrégiben városunkba Kemény Dénes, az olimpiai bajnok magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya is), aláírásokat gyűjtött, hogy a mentőautókon legyen orvosi szolgálat. Tevékenységéről és elképzeléseiről beszélgettünk Halász Bélával.

Megyei képviselőként már szereztél tapasztalatokat az önkormányzati munkáról. Azokat a tapasztalataidat, hogyan tudnád használni városi önkormányzati képviselőként?

2009 és 2013 között voltam megyei képviselő, ez idő alatt szerzett tapasztalatokat, kapcsolatokat eddig is próbáltam városunk érdekében hasznosítani. Megyei képviselőként az iskolaügyi bizottságban, a kultúra és sport bizottságban dolgoztam, emellett a közútkezelő vállalat felügyelőtanácsában is tevékenykedtem. 2006 óta részt veszek a gútai önkormányzat mellett működő bizottságok munkájában. Voltam az építésügyi, a közbiztonsági és most legutóbb a vállalkozási bizottság tagja. Az itt szerzett tapasztalatok azért fontosak, mert ismerem a város és a régió problémáit, tudom, kihez kell fordulni, ha valamit el kell intézni. A mai világban pont a hasznos kapcsolatok és a gyors intézkedés az, ami különbséget jelent egy sikeres és egy átlagos település között.

Szinte mindig dolgozol valamin, ami a lakosok életét jobbá teheti, csak néhányat említenék: játszótér, előadások, koncertek, legutóbb pedig aláírásokat gyűjtöttetek, hogy a mentőautókon legyen orvosi szolgálat. Miért fontosak ezek a civil kezdeményezések?

Az elmúlt 12 évben rengeteg munkát és időt fektettem abba, hogy a gútai emberek életét egy kicsit jobbá tegyem, de ami a legfontosabb, hogy egyre többen vannak azok, akik szintén úgy gondolják, hogy fontosak a civil kezdeményezések, és nem csak a politikusoktól vagy a városvezetéstől kell várni, hogy valami történjen. Viszont fordítva is igaz ez, az önkormányzat és a városvezetés se üljön a babérjain és a civilektől várja a megoldást. Nagyon fontos az együttműködés, az összefogás és az együtt gondolkodás. Gondolom ez sablon és kampány szövegnek tűnik, de nem az. Az évek során megtanultam, hogy e nélkül eredményeket, legalábbis hosszútávon, elérni nem lehet. Bízom benne az emberek is látják ezt, és nem csak a választások előtti 1-2 hónap marad meg az emlékezetükben, amikor is az egy négyzetméterre jutó szemétszedő, játszótérjavító képviselőjelölt száma az eget verdesi. Ezen tevékenységek száma, ha a választások után is megmaradnának, akkor tényleg lenne eredménye is. Viszont mindannyian tudjuk, ez nem lesz így.

Azt választottad szlogenedül, hogy „A jelenünk közös, a jövőnk is legyen az!” Milyenek az elképzeléseid a jövővel kapcsolatosan?

A következő 4 év városunk fejlődése szempontjából talán az egyik legfontosabb időszak lesz. Úgy gondolom, sok mindenben változásra lesz szükség, ha eredményeket akarunk elérni. A jó dolgokat meg kell tartani, a rosszakat meg kell változtatni! Ehhez mindenkire szükség lesz. „A jelenünk közös, a jövőnk is legyen az!” szlogen nem véletlen választás. Én Gútán képzelem el a saját és a családom életét, ezért nem mindegy milyen környezetben, közösségben éljük le az életünket. Vannak olyan fejlesztések, amik nélkül elképzelhetetlen a fejlődés. A legfontosabbnak a szennyvízhálózat kiépítését tartom jelen pillanatban. Ennek eléréséhez tényleges összefogásra lesz szükség. Én ehhez a környezetvédelmi minisztériumnál lévő jó kapcsolataimat tudom hozzátenni. Egy kb. 30 milliós beruházásról van szó. Ha sikerül is elnyerni ezt az összeget pályázat útján, nagyon oda kell figyelnünk a kivitelezés minőségére, mert valljuk be, ezzel sok gondja volt városunknak a múltban.

A második legfontosabb a biztonság. Azt hiszem, ezt nem kell részleteznem. Aláírásgyűjtést szerveztünk, hogy szigorúbb intézkedéseket vezessenek be az alkalmazkodni nem akaró egyének ellen. Ennek voltak látható eredményei, azonban messze nem tökéletes. Meg kell akadályozni, hogy városunk az ilyen emberek kedvenc lakóhelyévé változzon. Fórumot szerveztem, ahol ezt a problémát kibeszélhettük, mert addig ezek a problémák a szőnyeg alatt végezték. Lásd a Radnóti utcai ház esetét. Nem egy család életét keserítették meg az ottlakók. Ma ez a ház már lebontásra került. A példa tehát adott, így kell a többi esetben is fellépni.

Sok mindenben további változásokra lesz szükség. Természetesen nem azt mondom, hogy most minden rossz, sőt. A jó dolgokat meg kell tartani, de a rosszakat meg kell változtatni. Változtassunk a hozzáálláson. Csak pár apróságot említenék példának. Ne akkor permetezzük a szúnyogokat, amikor már a fél várost agyoncsípték, ne akkor takarítsuk el a havat az utakról, amikor már ráfagyott, és ne akkor kátyúzzuk az utakat, amikor már virágokat lehet a gödrökbe ültetni. Ezek csak és kizárólag nagyobb odafigyelést igényelnek, de a lakosok szemében bizalmat ébresztenek.

Van tennivaló, útjaink állapota, parkolási helyek kialakítása, parkok, játszóterek állapota stb.

Dr. Kemény Dénes 3x olimpiai bajnok szövetségi kapitány szavai, aki a vendégem volt a legutóbbi előadáson, győztek meg arról is, hogy nem szabad feladnunk azt az álmunkat sem, hogy Gútán egyszer uszoda épüljön. Bízom benne, hogy november 10.-e után olyan polgármesterünk, olyan képviselőtestületünk lesz, akik szintén ezt gondolják majd, és nem csak az ígéretek mezején maradunk.

Jelenleg mivel foglalkozol? Hol dolgozol?

Jelenleg saját vállalkozásomat irányítom, az építőiparban és a filmiparban tevékenykedünk. Rengeteg munkánk van, nincs megállás. Nemrég fejeztük be az ógyallai öregotthon felújítását, több felvidéki óvoda felújítását is most végezzük, vagy már befejeztük. Ami a filmipart illeti, filmdíszleteket készítünk külföldi produkciók számára. Legutóbb például A Terminátor 6. részének díszleteit készítettük el Komáromban a volt Nokia gyár területén. Nagyon nehéz munka volt, de sikeresen megoldottuk, mindenki elégedett volt. Nagyon sok gútainak is biztosítottunk munkát, ami külön örömmel töltött el.

Szabadidődben mivel foglalkozol?

Szabadidőm nem sok van. Ami időm marad azt szeretem a családommal eltölteni, kirándulni nagyon szeretünk, moziba járni. Lehet, hogy a mai világban furcsán hangzik, de olvasni nagyon szeretek. Ha eljutunk egy plázába bevásárolni, egy-két könyv biztosan landol a kosarunkba. Nagyon szeretem a focit, bérletem van a DAC meccseire, így, ha tehetem ottvagyok és barátaimmal szurkolunk a csapatnak.

Említetted a családot, mesélj róluk.

Mark Twain idézetével élve: Az életet igazán csak akkor élvezhetjük, ha van, akivel ezt az élvezetet megoszthatjuk.

Számomra a családom a legfontosabb a világon. 6 éve vagyunk házasok feleségemmel, Anitával, van egy 3 éves csodálatos kisfiunk Keve Csanád. Amióta Csanád megszületett, az életünk teljesen megváltozott. Ő van a középpontban, felcseperedésének minden percét élvezzük. Az ő boldogsága most a legfontosabb mindkettőnknek. Két dolgot adjon az ember a gyerekeinek útravalóul: gyökereket és szárnyakat.

Gútán szeretnénk leélni az életünket, ezért is fontos számomra, hogy ez megfelelő környezetben történjen. „A jelenünk közös, a jövőnk is legyen az!”

'Fel a tetejéhez' gomb