EseményHírekKultúraRégió

Egy egész falunyi ember emlékezett meg városunkban a forradalom hőseiről – Soha nem látott összefogással valósult meg a március 15-i program Gútán

Sokan álmodtak már erről, sokan óhajtották azt, amit sikerült városunkban létrehozni. Azonban voltak, akik a tettek mezejére léptek, aminek köszönhetően sosem látott tömeg, egy sosem látott összefogással emlékezett meg azokról a magyarokról, aki szabadon szerettek volna élni és ezért nem féltek meghalni.

Ha valaki Gútán átutazott a múlt pénteken és azt látta, hogy közel hatszáz ember, fiatalok, idősek, kicsik és nagyok, asszonyok, illetve férfiak sorakoznak az Adamis Anna Városi Művelődési Központ előtt biztos elcsodálkozott, hiszen Szlovákiában ez csak egy átlagos munkanap volt. Azonban Felvidéken és szerte a Kárpát-medencében ez az egyik legjelentősebb ünnepe a magyarságnak, amiről hosszú idő után végre méltó módon emlékezhettek meg településünk lakói is. Ám egy olyan nagyszabású programhoz, amit Gútán tartottak március 15-én előbb kellett egy ötlet, majd azt támogató segítség és persze az akarat és még több munka.

Sajnos az elmúlt években a magyarság egyik legfontosabb ünnepe egy kis létszámú koszorúzássá alakult, ami sem a városunkhoz, sem a nemzetiségünkhöz nem volt méltó, elsősorban ezen szerettem volna változtatni

– kezdte lapunknak Halász Béla polgármester, aki arról is beszélt, hogy már idén év elején elkezdték a szervező munkát és első körben a város magyar tanítási nyelvű iskoláinak vezetőivel találkozott.

Mind a négy magyar iskola jókora létszámmal képviseltette magát a koszorúzáson

Elmondtam nekik, hogy én egy olyan műsort képzelek el, melyben valamennyi helyi magyar oktatási intézmény összefogva, együttműködve vesz részt, akárcsak anno a forradalomban a magyarok. Mindenkinek tetszett a javaslat, az esemény fő koordinátora Rigó Magdolna lett.

– tudatta a polgármester, aki elárulta, hogy miután az iskolák véglegesítették programjukat hosszú gyakorlás, illetve próbák vették kezdetüket, melyekből volt közös és volt, amit az iskolák maguk végeztek.

A sok munkának, az összefogásnak és a támogatásoknak az eredménye mindent felülmúlt. Délelőtt a négy magyar iskola csaknem hatszáz diákja vonult fel és helyezett el koszorút a hősökre emlékezve. Délután csaknem harminc szervezett tette ugyanezt, a tiszteletadás ezen része negyedóránál is tovább tartott. Ezt követte a mindent megkoronázó közös ünnepi műsor a művelődési házban, melyet Csáky Pál, korábbi miniszterelnök-helyettes nyitott meg a tőle megszokott tanulságos szavakkal. Az eseményre annyian voltak kíváncsiak, hogy volt akinek nem jutott hely, ám azokat is kárpótolta az a show, amit a gyerekektől látni lehetett. Közel száz lány és fiú gyermek színvonalas produkcióját élvezhették a jelenlévők, a műsor nagy fináléja, melyben valamennyi iskola diákja részt vett több volt, mint megindító, nem csoda, hogy többeknek könny szökött a szemébe.

Zsúfolásig megtelt az Adamis Anna Városi Művelődési Központ

Szeretném, ha ez a fajta összefogás, amiben a hivatal, a város, az aktuális bizottság, a művelődési ház, illetve az iskolák és mindenki, aki bármivel is hozzájárult hagyománnyá válna Gútán és az ünnepek visszanyernék a megfelelő rangjukat. Azt megígérhetem, hogy a város a jövőben is teljes mellszélességgel támogatni fogja az ilyen kezdeményezéseket

– zárta gondolatai Halász Béla polgármester.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb