Interjú

Egy élet Gúta szolgálatában

Október elején adták át városunk azon díjait, amit azok érdemelnek ki, akik hosszú évtizedek óta a településünkért dolgoznak. Mi az egyik ilyen csodálatos emberrel, mindenki Misi bácsijával, Gőgh Mihállyal beszélgettünk.

TISZTELET. Ha Puskásról a világon mindenkinek Magyarország jut eszébe, akkor nem túlzok, ha azt állítom, hogy Gőgh Mihállyal városunkat, Gútát azonosítják a legtöbben. Másoknak több élet is kevés ahhoz, amit Misi bácsi eddig letett arra a bizonyos asztalra, hiszen azon túl, hogy évtizedek óta a helyi birkózó klub vezetője és edzője, jelentős munkát végzett az önkormányzatban, mint a Sportbizottság elnöke, mindezek mellett családapa és nem utolsósorban egy nemzetközileg jegyzett kereskedelmi cég vezetője.

Nagyon jól esett, őszintén titkon vágytam is rá

– mondta Gőgh Mihály arra a kérdésemre, hogy milyen érzéseket keltett benne, amikor megtudta, hogy elnyerte a Pro Urbe díjat.

Amikor 1988-ban elkezdtem edzősködni sosem gondoltam volna, hogy több mint harminc évvel később is ezt fogom csinálni. Sosem az motivált, hogy csak bajnokokat neveljek, elsősorban az, hogy sportkedvelő, egészséges gyerekeket. Igyekszem nekik tartást, küzdeni akarást, önbizalmat adni, ami később az élet minden területén hasznos lehet és ettől jobb emberré válhatnak.

Van olyan tanítványom, aki már az edzőtársam, illetve olyan is, akinek a fia és most már az unokája is nálam sportolt, illetve sportol. Ezt nem lehet semmihez hasonlítani, azt a bizalmat, azt a szeretetet, azt a tiszteletet, amit az emberek belém helyeztek. Ráadásul a birkózás napjainkig elsősorban a nehéz szociális helyzetű emberek sportja, így ez tovább növelte a felelősségünket a hozzánk küldött gyerekeknél, akiknek a szüleik gyakran kitörési pontot láttak ebben

– fogalmazott a sportvezető, aki elárulta, hogy nagyon büszke arra is, hogy annak idején a régióban Gútán sikerült először meghonosítania az Év sportolója díjat, mely máig nagy presztízsnek örvend.

A Sportbizottságot vezetőjeként sikerült elérnünk a kollégáimmal, hogy jelentősen növekedjen a városi sportklubok, illetve azok szakosztályainak támogatása, ami hatalmas dolognak számított, és ez erős alapot teremtett Gútán a sportéletnek. Amikor kitaláltam, hogy valamilyen módon ki kellene emelnünk a legsikeresebb sportolókat nem gondoltam, hogy ez ilyen jelentőssé válik, ráadásul sok környékbeli település is átvette ezt tőlünk, ez is egyfajta igazolás számomra

– osztotta meg velünk Gőgh Mihály, aki közéleti tevékenysége mellett egy fagyasztott-hal kereskedelemmel foglalkozó sikeres céget is igazgat, vezet.

Egészséges patrióta emberként jó volt látni a Halkereskedelmi világkiállításon, hogy Gútát magasabb szinten jegyezték, mint Pozsonyt, vagy éppen Budapest. Ez többet is jelent, mint bármilyen nyereség, profit, persze az is fontos, hiszen pénzből él mindenki, ám a városomat így kiemelve látni, az megfizethetetlen

– mondta a Pro Urbe díjas vállalkozó.

In memoriam Pro Urbe díjat kapott:
Dr. Langer György, orvos
Obonya Sándor festőművész 

PRO Urbe díjban részesült még:
Máté Tibor – a gútai futballklub és a mezőgazdasági szövetkezet volt elnöke
Paszmár János – művészeti alapiskola korábbi igazgatója
Reicher János – kovácsművész

Emellett ünnepélyes köszönetnyilvánításban részesültek:
Vadkerti Imre (2008 óta Pro Urbe Díjas) 

Polgármesteri díjban részesült:
Gőgh Margit, a Jednota nyugdíjas helyi szervezet volt vezetője, 
Kürti Mónika – Mi Gútánkér PT elnöke
Bandri János – zenés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb