Kultúra

Kossuth-díjas lett a gútai slágergyáros

A Gyöngyhajú lánytól tízezer lépés volt a Trombitás Frédiig.

A magyar állam legmagasabb kitüntetését, a Kossuth-díjat érdemelte ki egy gútai születésű hölgy, aki annyi embert ösztönzött éneklésre, dúdolásra, ami többet is megtöltene a világ legnagyobb stadionjai közül. Csaknem nyolcvan évesen ítélték oda a Kossuth-díjat Adamis Annának, akinek az életében nyilván méltó helyre került ez az elismerés, amiből már annyi volt neki, hogy a leghatalmasabb vitrinből is kettőt lenne dugig, mi ebből a városunktól kapott Pro Urbe díjra különös büszkék lehetünk, amit tíz évvel ezelőtt kapott meg.

fotó: Urbán Tamás, Forrás: Fortepan


Legalább egy dalát ismerjük mindannyian

Valószínűleg a legtöbben nem is tudják, hogy a dal, amire ütemesen mozognak, amit az autóvezetés közben, netán a konyhában a főzéskor dúdolnak, az a művésznő szerzeménye. Kevés olyan sikeres szerző van, aki ilyen mennyiségben képes a slágereket „gyártani”, pedig igazán nem volt könnyű a kezdet Adamis Anna számára. Szeretett városunkat, mint oly sokan kényszerből kellett elhagynia, az úgynevezett csehszlovák- magyar lakosságcsere (kényszer kitelepítés) címén, magyarul egész egyszerűen elüldözték otthonából a családjával együtt. Annak ellenére, hogy jogász végzettséget szerzett az Egyetemi Színpad tagja volt és már 1965-től publikált. A sikerek nem sokáig várattak magukra, hiszen az Omega zenekarral kezdett el dolgozni és a nevéhez fűződik a banda halhatatlan slágere, a Gyöngyhajú lány. Ám dolgozott az LGT-vel, illetve Kovács Katival, de említhetnénk még a Neotont, varga Zalatnay Saroltát, vagy a ma ismertebb előadok közül Keresztes Ildikót is a teljesség igénye nélkül.


Angolul is muzsikált

Az a ritkaság is megadatott Adamis Annának, ami igazán keveseknek, hogy idegen nyelvterületen is értékelték munkáját, így kapta meg 1977-ben az American Song Festival Lyrics Competition elnevezésű, szövegírói díj, nem véletlen, hogy a Grammy-díjas Johnny Mathisnak is írt dalt, As If címmel.


Színpadok és könyvek

A hetvenes évek vége felé a koncertek világából a színház felé vált, ahol szintén olyan zenetörténeti darabok alkotója lesz, mint a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, vagy éppen a Harmincéves vagyok. Ezekben években, 1979-ben jelenik meg a Gross Arnolddal közös kötete Versek és Képek címmel.

A világot jelentő deszkák

Olyan színésznőkkel, színészek is összehozta a sors pályáján Adamis Annát, mint a 60- 70-es egyik legnagyobb magyar sztárja Rutkai Éva, vagy éppen a Nemzet színésze, Darvas Iván, ám emellett a szinkronszerepeiről is elhíresült Bács Ferenc is készített egy albumot. Utoljára 2006-ban írt dalokat, akkor Varga Miklós Vad volt és szabad című lemezére.
Az biztosan elmondhat, hogy a művésznő nem csak a magyarság, de a világ kulturális térképén is megjelölte a helyét és nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy azt állítsuk, a dalait évtizedek múltán is hallhatjuk majd a rádióban, illetve valaki azokat akkor is énekelni fogja. Adamis Anna kétségkívül az a személy, akire nemcsak mi gútaiak, de az összmagyarság is büszke lehet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb