Sport

DGSprint 2021, Gúta ismét büszke lehet

Járvány ide, járvány oda, ismét több száz ember mozdult meg, hogy segíthessen.

Idén sem volt könnyű helyzetben gútai jótékonysági futás szervező csapata, hiszen a koronavírus-járvány még közel sem a múlté és sokáig nem lehetett tudni, hogy hányan is vehetnek részt a DGS Dögös Sprinten. Az esemény főszervezője Kárpáty Ernő mesélt nekünk a 2021-es futásról.

A tavalyihoz képest nehezebb, vagy legalább olyan nehéz volt megszervezni karitatív eseményt? Miben volt más az idei, gondolok itt a szigorításokra?

Ez volt a nyolcadik futás és a második a Covid-időszakban, az könnyebbséget jelentett, hogy tavaly már levezényeltünk egy ilyen rendezvényt, ilyen körülmények között, így kellő tapasztalttal vághatunk az ideibe. Az is segítette a munkánkat, hogy a tavalyihoz hasonlóan nagyjából ugyanazok a feltételek álltak a rendelkezésünkre. További segítséget jelentett, hogy az emberek bátrabban mozdultak meg velünk, ez talán az egyértelműbb előírások is motiválták. Mindezek ellenére mi végig fel voltunk készülve arra, hogy bármelyik pillanatban alkalmazkodnunk kell bármilyen változtatáshoz, ez igazi kihívás volt, azonban azt gondolom ez sem okozott volna gondot. A legfontosabb, hogy 2021-ben sem maradt el a DGS Dögös Sprint és idén is tudtunk segíteni egy családnak. Külön szeretném megköszönni a résztvevő futóknak, hogy minden előírt szabályt betartottak, úgy gondolom mindenki felfogta, hogy ez közös érdekünk és ezáltal biztonságban meg tudtuk rendezni a jótékony futásunkat.

Tavaly mennyien voltak, idén ez nőtt vagy csökkent, van-e arról kimutatás, hogy ha nincs Covid mennyien lehettek volna?

2020-ban a sok bizonytalanság ellenére 620 körüli volt a résztvevők száma, ebben az évben 600, szóval minimális volt az eltérés. A csökkenés egyértelműen annak tudható be, hogy a miénkkel egy időben több versenyt is rendeztek egy időben, ezt pedig azért, mert végre engedték az ilyen rendezvényeket és mindenki így őszre sűrítette be a futásokat. Félreértés ne essék, mi nagyon elégedettek vagyunk a hatszáz fővel, persze azt nem tudjuk megmondani, hogy ez mennyi is lehet volna egy járványmentes időszakban. Azonban, ha visszatekintünk és azt figyeljük meg, hogy a Covid előtt évente 50-100 fővel emelkedett a DGS létszáma, simán elképzelhető, hogy idén akár az ezres nagyságrendet is meghaladtuk volna. Én bízok benne, hogy a koronavírus utáni időszámításban, amikor újra szabadon lehet majd eseményeket szervezni, ez már így lesz.

Hogy lehet ilyenkor egy rendezvény sikerességét mérni?

Számos oldalról, szempontból vizsgálható, hogy mikortól is sikeres egy rendezvény, mint például a mi DGS Dögös Sprintünk. Például 2021-ben több mint 7155 eurót sikerült Biankáénak összegyűjteni, köszönhetően a futónak, az adakozóknak, a támogatónak, ami megkérdőjelezhetetlen siker. Emellett számomra ugyanilyen siker az is, hogy ennyi ember képes összefogni csak azért, hogy segíthessen, illetve szerintem az is kiemelendő, hogy sok olyan résztvevőnk van, akik amúgy nem rendszeres futók, de hozzánk eljönnek, mert a jó szándék megvan bennük. Ezenfelül siker az is, hogy az elmúlt nyolc évben egy remek és összetartó közösséget tudtunk kialakítani a rendezvényünkkel, valóságos mozgalom lettünk. A részvevők és a szervezők is egy hatalmas pozitív feltöltődésként tekintenek a megmozdulásunkra, egy olyan élmény számukra, amit szeretnének évről-évre átélni, megélni.

Mekkora csapat dolgozik a háttérben, akik a zavartalan lebonyolításért felelnek, mit érdemes róluk tudni?

A szűk vezető-szervező csapat 8 fő (Tóth Péter, Gőgh Judit, Angyal Tamás, Szalai Árpád, Forró Tibor, Miklós László, Forgács Attila és jómagam), őket pedig számos személy segíti, akik nagyjából 60-an vannak és mind önkéntesek. Ezt kevesebb személlyel nem is lehetne megcsinálni, nélkülük nem lenne Dögös Sprint, hiszen szükség van emberre a regisztrációnál, az érmek átadásánál, a pálya biztosításában és sok egyéb feladatnál. Itt kiemelném, hogy örömteli azt tapasztalni, hogy minden évben egyre több fiatal szeretne csatlakozni hozzánk és segíteni nekünk, hiszen ez azt jelenti, hogy fontosnak tartja azt, hogy támogassuk azokat, akiknek erre nagy szükségük van. Sokan nem is gondolnák, de 15 évesektől akár 55 éves korig is jelentkeznek hozzánk önkéntesek.

Arról van információ, hogy a kedvezményezett család mire fogja költeni a nekik gyűjtött pénzt?

Szerencsére ismét egy jelentős összeg jött össze, így számos dologra, például egészségügyi vizsgálatokra, orvosi kezelésekre, az ezekhez szükséges utazások költségeire, egészségügyi eszközökre. Ahogy eddig, most is folyamatosan kapcsolatban leszünk a szülőkkel, és az ő igényeiknek megfelelően biztosítjuk nekik az adományt. Igyekszünk majd a közösségi média felületeinken is beszámolni arról, hogy miben tudtuk a kislányt támogatni. Pusztán egyetlen megkötés van, hogy egy év alatt kell a pénzt felhasználnia Bianka szüleinek.

Foto: Nagy Róbert, Tóth Tamás

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb